Κοιλάδα Πεταλούδων: Για τρίτη φορά θα συνταχθεί το κατηγορητήριο, για τέταρτη φορά στο ακροατήριο για την καταστροφή της


Η αλήθεια είναι ότι ξαφνιαστήκαμε από την απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου να μη συζητηθεί για ακόμα μια φορά η υπόθεση της παραμέλησης της Κοιλάδας των Πεταλούδων την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2013 διότι συμπεριλήφθηκαν λανθασμένα άρθρα για την παραπομπή των κατηγορουμένων. Ήταν η δεύτερη φορά που ακυρώθηκε το κατηγορητήριο αφού και πάλι στις 27 Ιανουαρίου του 2012 το ίδιο δικαστήριο είχε ακυρώσει το κλητήριο θέσπισμα λόγω πλημμελειών στη διατύπωσή του. Εάν προσθέσουμε και την αναβολή της δίκης λόγω της απεργίας των δικαστών στις 12 Οκτωβρίου, τότε αισίως βαδίζουμε στην τέταρτη δημόσια συνεδρίαση και στην τρίτη διατύπωση του κατηγορητηρίου.

Πρόσφατες κατολισθήσεις κοντά στην κεντρική είσοδο - Κατέστρεψαν και την περίφραξη

Πρόσφατες κατολισθήσεις κοντά στην κεντρική είσοδο – Κατέστρεψαν και την περίφραξη

Η προϊστορία

Είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κοιλάδα και στα οποία είχαμε αναφερθεί με επιστολή μας στον τύπο αρχικά στις 2 Ιουνίου 2006. Στη επιστολή μας αυτή απάντησε η δημοτική αρχή Πεταλούδων με μακροσκελή ανακοίνωση η οποία περιέγραφε τα δεκάδες κατά την άποψη του δημάρχου έργα που είχαν γίνει στην Κοιλάδα. Επειδή όμως με τις ανακοινώσεις δε βελτιώθηκε η κατάσταση, επανήλθαμε με νέα επιστολή στις 25 Ιουλίου στην οποία εξηγούσαμε ότι τα όσα ανέφερε ο Δήμος Πεταλούδων την προηγούμενη χρονιά ήταν αέρας κοπανιστός. Σε επίρρωση των γραφομένων μας ήρθε δημοσίευμα της εφημερίδας ‘ΤΑ ΝΕΑ’ που αναδημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο όπου ο καθηγητής κ. Μάργαρης διατύπωνε ανάλογους με τους δικούς μας φόβους.

Δέντρο μαζί με φερτά υλικά κατολισθήσεων - Το δέντρο υλοτομήθηκε άμεσα!

Δέντρο μαζί με φερτά υλικά κατολισθήσεων – Το δέντρο υλοτομήθηκε άμεσα!

Το 2010 με αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών (25/2/2010)και πλέον με άρθρο μας στα Οικολογικά Ροδιακά που συνοδευόταν από αδιάψευστες φωτογραφίες (26/2/2010) αποδείξαμε τελικά ποια ήταν η πραγματική κατάσταση στην Κοιλάδα. Αντί για συγγνώμη ο δήμαρχος Πεταλούδων εξαπέλυσε ψεύδη και συκοφαντίες εναντίων μας για τα οποία αποκόμισε ποινή 7 μηνών από το αρμόδιο δικαστήριο. Ο καθηγητής κ. Ν. Μάργαρης και πάλι επιβεβαιώνει τα γραφόμενά μας χαρακτηρίζοντας την Κοιλάδα ως «αγελάδα που αρμέγουμε χωρίς να ταΐζουμε» σε συνέντευξή του στα Οικολογικά Ροδιακά (4 Μαρτίου 2010). Ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου είχε ήδη διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα στις 26 Φεβρουαρίου 2010.

Ποιος καταστρέφει την περίφραξη;

Ποιος καταστρέφει την περίφραξη;


Επειδή όμως το θέμα μας δεν ήταν ποτέ τα πρόσωπα αλλά η σωτηρία της Κοιλάδας, με την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα δημοτική αρχή του Καλλικρατικού Δήμου Ρόδου, οι συντελεστές των Οικολογικών Ροδιακών αποστείλαμε νέα επιστολή στο Δήμαρχο Ρόδου κ. Στ. Κουσουρνά στις 12 Ιανουαρίου του 2011 όπου για ακόμα μια φορά περιγράφαμε τα προβλήματα της Κοιλάδας. Η επιστολή αυτή προκάλεσε τη διενέργεια νέας προκαταρκτικής με παραγγελία και πάλι του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου ο οποίος ζήτησε από την Πταισματοδίκη να διερευνήσει εάν υπήρχαν παραβάσεις του Νόμου 1650/86 για την προστασία του Περιβάλλοντος. Η πρώτη δίκη ορίστηκε για τις 27 Ιανουαρίου 2012 όπως αναφέρουμε και στην αρχή του άρθρου οπότε και ακολούθησαν τα υπόλοιπα.

Η νέα δημοτική αρχή

Οι κατσίκες βόσκουν ανενόχλητες στην ευρύτερη περιοχή

Οι κατσίκες βόσκουν ανενόχλητες στην ευρύτερη περιοχή

Η νέα δημοτική αρχή στην αρχή της θητείας της εισηγήθηκε την αποκατάσταση των προβλημάτων και την άμεση υλοποίηση εργασιών με εισήγηση του αντιδημάρχου και υπεύθυνου της Κοιλάδας Μ. Χριστοδούλου προς το Δήμαρχο Ρόδου, αφού προηγήθηκε αυτοψία. Τα βασικά σημεία της τεχνικής έκθεσης του Μ. Χριστοδούλου αναφέρονται σε φθορές στη μεταλλική και ξύλινη περίφραξη από κατάπτωση βράχων λόγω πρόσφατων βροχοπτώσεων, σε υποσκαφή του ριζικού συστήματος ορισμένων δέντρων, σε καταπτώσεις βράχων, στην ανάγκη απομάκρυνσης των κατσικιών, στην πλήρη εγκατάλειψη του φυτωρίου, στη βαμβακίαση των πεύκων και στην ανάγκη λειτουργίας του συστήματος παρακολούθησης με κάμερες. Επίσης στον καθαρισμό του παλιού φράγματος, στη συντήρηση και εμπλουτισμό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και στην ανάγκη κατασκευής τουαλετών στο χώρο στάθμευσης.

Σε λίγο θα ανάψουν και κερί στο Μοναστήρι της Καλόπετρας

Σε λίγο θα ανάψουν και κερί στο Μοναστήρι της Καλόπετρας

Ένα χρόνο αργότερα (13 Ιανουαρίου 2012) ο Δήμαρχος Ρόδου σε ειδική σύσκεψη για τις Πεταλούδες, χαρακτηρίζει ντροπή το γεγονός ότι τα κατσίκια καταστρέφουν το βιότοπο τα τελευταία 20 χρόνια και δηλώνει ότι δε θα υπάρξει καμία ανοχή για τη νέα τουριστική σεζόν. Ο κ Χριστοδούλου δηλώνει ότι θα επισκεφτεί τον Εισαγγελέα επιδιώκοντας οριστική λύση. Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης η σύσταση επιστημονικής επιτροπής για την προστασία του βιοτόπου η οποία θα συνεδρίαζε τουλάχιστον μια φορά το μήνα.

Η σημερινή κατάσταση

Έντονα τα φαινόμενα των κατολισθήσεων κατά τον προηγούμενο μήνα

Έντονα τα φαινόμενα των κατολισθήσεων κατά τον προηγούμενο μήνα

Παρόλο που έγιναν αρκετά πράγματα μέσα και γύρω από την Κοιλάδα, σήμερα διαπιστώνουμε ότι πολλά πράγματα βρίσκονται ακόμα στο σημείο που ήταν πριν από δύο χρόνια. Το φυτώριο ακόμα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία και ούτε καν έχουν γίνει εργασίες συντήρησης ενώ τα κατσίκια εξακολουθούν να βρίσκονται γύρω και μέσα στην Κοιλάδα, όπως μπορείτε να δείτε από στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την Κυριακή. Να σημειώσουμε ότι αρκετά κατσίκια είχαν μαζευτεί πέρσι αλλά φαίνεται ότι για κάποιο λόγο εμφανίζονται ξανά. Δυστυχώς δεν έχει φυτευτεί ούτε ένα δέντρο και οι κάμερες δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία. Εξάλλου δεν υπάρχει ούτε ένας φύλακας στην Κοιλάδα παρόλο που ευτυχώς οι πόρτες είναι πράγματι κλειστές. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας δεν έχει εμπλουτιστεί ενώ υπάρχει ανάγκη αντικατάστασης κάποιων εκθεμάτων και βέβαια η φύλαξη και συντήρηση της Κοιλάδας δεν γίνεται όπως θα έπρεπε.

Παρά τις περσινές προσπάθειες η Κοιλάδα αρχίζει να γεμίζει και πάλι από κατσίκια

Παρά τις περσινές προσπάθειες η Κοιλάδα αρχίζει να γεμίζει και πάλι από κατσίκια

Επισκεφτήκαμε χθες το νέο χωρικό αντιδήμαρχο κ. Π. Κυριακούλη και τον ενημερώσαμε για την κατάσταση όπως την καταγράψαμε την περασμένη Κυριακή. Στην εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε μαζί του αναφερθήκαμε σε όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στην Κοιλάδα αρχής γενομένης από τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν τον τελευταίο μήνα και οι οποίες πρέπει να αντιμετωπισθούν και να αποκατασταθούν οι ζημιές στην περίφραξη άμεσα. Προσφερθήκαμε δε να βοηθήσουμε όπου μπορούμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Πράγματι ο αντιδήμαρχος έδειξε την καλή του διάθεση για όλα τα ζητήματα. Απομένει για μια ακόμα φορά να δούμε τι θα γίνει.

Ανησυχητική η ύπαρξη νεαρών κατσικιών στην Κοιλάδα. Δείχνει ότι αρχίζει να αυξάνεται και πάλι ο πληθυσμός τους

Ανησυχητική η ύπαρξη νεαρών κατσικιών στην Κοιλάδα. Δείχνει ότι αρχίζει να αυξάνεται και πάλι ο πληθυσμός τους

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s