Μανώλης Σαρρής: Φωτογράφος της φύσης


Γερακίνα - Buteo buteo

Γερακίνα – Buteo buteo

Το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε πολλούς συμπολίτες μας, άνδρες και γυναίκες να επιδίδονται ερασιτεχνικά μεν, αλλά με ιδιαίτερα όμορφο και ευαίσθητο τρόπο σε ένα είδος φωτογραφίας που μέχρι πριν από λίγα χρόνια απασχολούσε πολύ λίγους. Τη φωτογράφιση της φύσης, δηλαδή της χλωρίδας και της πανίδας του νησιού μας. Ένας από αυτούς είναι ο Μανώλης Σαρρής που ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια τη δραστηριότητα αυτή και έχει ήδη φωτογραφίσει ένα πολύ μεγάλο αριθμό ζώων και φυτών σε ολόκληρη τη Ρόδο.

Η Παιωνία της Ρόδου (Paeonia rhodia) - Ενδημικό είδος της Ρόδου - Προφήτης Ηλίας

Η Παιωνία της Ρόδου (Paeonia rhodia) – Ενδημικό είδος της Ρόδου – Προφήτης Ηλίας

Η σχέση του Μανώλη με τη φύση είναι βέβαια πιο παλιά και ξεκινάει από το 1978 όταν εντάχθηκε σε διάφορες εθελοντικές ομάδες για την προστασία της. Όμως ήταν η ενασχόληση με τη φωτογραφία που το βοήθησε να παρατηρήσει καλύτερα τη φύση και να μην προσπερνά απλά τα διάφορα είδη, όπως κάνουμε οι περισσότεροι. Το βοήθησε επίσης να παρατηρήσει από κοντά τα συμπεριφορές των φυτών και των ζώων μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον αποθανατίζοντας τα εκεί.

Αρσενικό Πλατώνι στο φυσικό του περιβάλλον -  Ενδημικό είδος

Αρσενικό Πλατώνι στο φυσικό του περιβάλλον – Ενδημικό είδος

Με την έλευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα του Facebook, αρχίζει μια νέα εποχή διάδρασης με τους πολίτες οι οποίοι πλέον μπορούν να διαπιστώνουν εύκολα, ως κομμάτι της καθημερινότητάς τους, τον πλούτο της φύσης και να ρωτάνε αλλά και να δίνουν απαντήσεις για διάφορα θέματα που σχετίζονται με αυτήν. Άλλωστε υπάρχουν ομάδες στα δίκτυα αυτά οι οποίες αποτελούνται από ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες – φωτογράφους, βιολόγους κλπ- που δίνουν πληροφορίες για είδη πανίδας και χλωρίδας ώστε να μπορούν να αναγνωρίζονται, να ταυτοποιούνται με σκοπό φυσικά την προστασία της βιοποικιλότητας της κάθε περιοχής.

Βάτραχος Καρπάθου Ρόδου (Pelophylax cerigensis)  Ποταμός Κόνταρις στα Λάερμα - Ενδημικό είδος που βρίσκεται στη κόκκινη λίστα με τα είδη που κινδυνεύουν

Βάτραχος Καρπάθου Ρόδου (Pelophylax cerigensis) Ποταμός Κόνταρις στα Λάερμα – Ενδημικό είδος που βρίσκεται στη κόκκινη λίστα με τα είδη που κινδυνεύουν

Η βιοποικιλότητα στο νησί μας λοιπόν είναι πλούσια και με πολλά ενδημικά είδη, είδη δηλαδή που απαντώνται μόνο στη Ρόδο ή στα Δωδεκάνησα. Η βιοποικιλότητα του νησιού μας όμως απειλείται. Σύμφωνα με το Μανώλη οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι προέρχονται από τη λεγόμενη «ανάπτυξη» είτε αυτή αφορά τη δόμηση, με τον τρόπο που υφίσταται στη χώρα μας, είτε με την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα τα φωτοβολταϊκά που φυτρώνουν σε διάφορα σημεία. Σοβαροί κίνδυνοι προέρχονται επίσης από τις πυρκαγιές, τα κατσίκια αλλά και τους ψεκασμούς που γίνονται για την καταπολέμηση ζιζανίων και εντόμων. Δεν λείπουν βέβαια και οι ασυνείδητοι λαθροθήρες και αυτοί που σπέρνουν φόλες ακόμα και για ζώα της άγριας φύσης.

Κρόκος

Κρόκος

Τι είναι όμως αυτό που οδήγησε το Μανώλη να ασχοληθεί με τη φωτογράφιση της φύσης; Όπως λέει ο ίδιος μοιράζεται τις φωτογραφίες του για να κάνει τον κόσμο να αγαπήσει και να σεβαστεί τη ροδίτικη φύση. Αλλά κυρίως για να μας παρακινήσει, ιδίως τους πιο νέους ανθρώπους, να βγούμε έξω και να ανακαλύψουμε τις μοναδικότητες και την απίστευτη ομορφιά της ιδιαίτερης Πατρίδας μας. Οι λίγες φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα μιλάνε μόνες τους.

Potamon rhodium  - Ασκληπειό - Ενδημικό είδος κάβουριού - Στην κόκκινη λίστα της IUCN

Potamon rhodium – Ασκληπειό – Ενδημικό είδος κάβουριού – Στην κόκκινη λίστα της IUCN

Τα Οικολογικά – Ροδιακά ελπίζουν να έχουν την τύχη και την χαρά να φιλοξενήσουν κι άλλους ερασιτέχνες φωτογράφους της φύσης όπως ο Μανώλης. Θεωρούμε ότι η δουλειά που κάνουν μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και τελικά να οδηγήσει στη μεγαλύτερη προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας του νησιού μας.

Pancratium maritimum - Ο Κρίνος της Άμμου - Αφάντου

Pancratium maritimum – Ο Κρίνος της Άμμου – Αφάντου

Πολλές φωτογραφίες του Μανώλη Σαρρή μπορείτε να απολαύσετε στο 500px.com/manolissarris. Η σελίδα είναι πρόσφατη και καθημερινά ενημερώνεται με νέες φωτογραφίες από το Μανώλη.

Αλκυόνη - Καλοκαιρινή λήψη στο Φράγμα Γαδουρά

Αλκυόνη – Καλοκαιρινή λήψη στο Φράγμα Γαδουρά

Μυρτιά

Μυρτιά

Λιβελούλα

Λιβελούλα

Porzana parva ή Μικροπουλάδα -   Μεταναστευτικό - Φράγμα Γαδουρά, Οκτώβρης 2012

Porzana parva ή Μικροπουλάδα – Μεταναστευτικό – Φράγμα Γαδουρά, Οκτώβρης 2012

Γελαδάρης (Bubulcus ibis), μια σπάνια παρουσία στη Ρόδο

Γελαδάρης (Bubulcus ibis), μια σπάνια παρουσία στη Ρόδο

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s