Δημοτική Αστυνομία: Το κλειδί για ένα βιώσιμο νησί


Σύμφωνα με το Νόμο 3731/2008 (ΦΕΚ 263Α/23-12-2008) η Δημοτική Αστυνομία μπορεί να ασκεί πλέον είκοσι οκτώ (28) διαφορετικές αρμοδιότητες σε ένα ευρύτατο φάσμα που αφορά την ευταξία, τα καταστήματα και τα κέντρα διασκέδασης, την κυκλοφορία, τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο αλλά και την τήρηση διατάξεων που σχετίζονται με την ύδρευση και αποχέτευση, τα στερεά απορρίμματα έως και τις διαφημιστικές πινακίδες . Σύμφωνα μάλιστα με το άρθρο 3 σε όσους Δήμους η Δημοτική Αστυνομία στελεχώνεται με προσωπικό που υπερβαίνει τα 50 άτομα, τότε ασκούνται και οι 28 αρμοδιότητες που ορίζει ο νόμος. Για την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών έχει εκδοθεί και διαπιστωτική πράξη του τότε Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκηση Αιγαίου Φ. Χατζημιχάλη (4152/2011/8-5-2012, ΦΕΚ 1729Β/ 23-5-2012).

Δικαστήρια, το καλό παράδειγμα. Μόνο στην αίθουσα του Εφετείου δεν έχουν παρκάρει.

Δικαστήρια, το καλό παράδειγμα. Μόνο στην αίθουσα του Εφετείου δεν έχουν παρκάρει.

Οι δημοτικοί αστυνόμοι βέβαια ισχυρίζονται ότι με τη δύναμη που διαθέτουν σήμερα (106 άτομα) δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε όλες τις αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί. Παραθέτουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία αντιστοιχεί ένας αστυνόμος σε κάθε 1206 κατοίκους και ένα περιπολικά ανά 39.000 κατοίκους. Αίτημα τους να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το κατά πόσο πρέπει να διατηρήσει η δημοτική αστυνομία Ρόδου όλες τις αρμοδιότητες (Δημοκρατική, 27/2/2012 σελ. 16).

Γενική κατάληψη. Απαγορεύεται η διέλευση πεζών και λοιπών ενοχλητικών.

Γενική κατάληψη. Απαγορεύεται η διέλευση πεζών και λοιπών ενοχλητικών.

Όσο όμως κι αν υπάρχουν ακόμα αντιρρήσεις και μερικά ‘σκοτεινά σημεία’ στο θέμα των αρμοδιοτήτων όπως διαπιστώνει κανείς από την επιστολή που απέστειλε το σωματείο των Δημοτικών Αστυνομιών Ν. Δωδεκανήσου στη Γ.Γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου αλλά και σε άλλους αρμόδιους (Ροδιακή, 13/2/2013 σελ. 14), ένα είναι βέβαιο. Ότι η Δημοτική Αστυνομία παίζει το σημαντικότερο ρόλο στην ευταξία και τήρηση του νόμου στους Δήμους, ένας ρόλος που στο μέλλον αναμένεται να είναι ακόμα σημαντικότερος αφού υπάρχει σαφώς η τάση όλες οι αστυνομικές αρμοδιότητες που αφορούν τη δημοτική τάξη να ασκούνται πλέον από τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού, άρα και από τη Δημοτική Αστυνομία.

Μια καλή συγκυρία

Με τη διπλή ιδιότητα του υπεύθυνου της δημοτικής αστυνομίας και του προέδρου της επιτροπής ποιότητας ζωής, ο Στ. Καρίκης μπορεί να λύσει πολλά από τα καθημερινά προβλήματα του νησιού

Με τη διπλή ιδιότητα του υπεύθυνου της δημοτικής αστυνομίας και του προέδρου της επιτροπής ποιότητας ζωής, ο Στ. Καρίκης μπορεί να λύσει πολλά από τα καθημερινά προβλήματα του νησιού

Ειδικά για το Δήμο Ρόδου τη στιγμή αυτή υπάρχει μια συγκυρία που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος που είναι υπεύθυνος για τη Δημοτική Αστυνομία Ε. Καρίκης είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που είναι αποφασιστικό και εισηγητικό όργανο με αρμοδιότητες σχετικές µε την ποιότητα ζωής, τη χωροταξία, την πολεοδομία και την προστασία του περιβάλλοντος του Δήμου. Αρμοδιότητες που ταυτόχρονα σε μεγάλο βαθμό ελέγχει η δημοτική αστυνομία.

Ζωντανή προώθηση του τουριστικού προϊόντας για όσους επισκέπτονται την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και τον ΠΡΟΤΟΥΡ. Να την κάνουμε και καρτ ποστάλ

Ζωντανή προώθηση του τουριστικού προϊόντος για όσους επισκέπτονται την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και τον ΠΡΟΤΟΥΡ. Να την κάνουμε και καρτ ποστάλ


Είναι συνεπώς πολύ πιο εύκολο να συντονιστούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αλλάξει επιτέλους η κατάσταση μέσα στις πόλεις και τους οικισμούς του νησιού μας, που σε μεγάλο βαθμό είναι απαράδεκτη. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το παράδειγμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που είναι αρμοδιότητα του Δήμου. Η Επιτροπή Ποιότητας μπορεί να ανακαλέσει, ακόμα και να αφαιρέσει την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ή και την άδεια λειτουργίας μουσικής, ενώ η δημοτική αστυνομία είναι αυτή που διαπιστώνει τις παραβάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάκληση ή στην αφαίρεση αυτή.

Απαράδεκτη η σημερινή κατάσταση

Οι μπάρες δε λειτούργησαν ποτέ. Μπορεί να μας πει ο κ. Τσουκαλάς πόσο κόστισαν και ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο;

Οι μπάρες δε λειτούργησαν ποτέ. Μπορεί να μας πει ο κ. Τσουκαλάς πόσο κόστισαν και ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο;

Είναι σαφές ότι η κατάσταση στο νησί στους τομείς που ελέγχει η δημοτική αστυνομία είναι ίσως η χειρότερη όλων των εποχών. Η αυθαιρεσία και η κατάλυση κάθε έννοιας σεβασμού προς το περιβάλλον και τους συμπολίτες και επισκέπτες μας βρίσκονται στο απόγειο τους. Το κέντρο της πόλης της Ρόδου αλλά και οι μεγάλες δημοτικές κοινότητες είναι πλέον αβίωτες από τις αυθαιρεσίες των οδηγών τροχοφόρων και άλλων αυθαιρετούντων. Η Μεσαιωνική Πόλη είναι όχι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς αλλά μνημείο αναρχίας και γελοιοποίησης της ιστορικής και πολιτισμικής μας παράδοσης.

Πλατεία Ιπποκράτους, ξέφραγο αμπέλι μέρα μεσημέρι. Κατά τα άλλα ισχύει η απαγόρευση εισόδου σε τροχοφόρα

Πλατεία Ιπποκράτους, ξέφραγο αμπέλι μέρα μεσημέρι. Κατά τα άλλα ισχύει η απαγόρευση εισόδου σε τροχοφόρα

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κορυφαίο θέμα ήταν η έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης της Μεσαιωνικής Πόλης, στην οποία είχαμε αναλυτικά αναφερθεί στα Οικολογικά Ροδιακά πέρσι. Ενώ λοιπόν το ΔΣ θα εγκρίνει αυτή την μελέτη, στην πράξη θα ακυρωθεί, όπως και ο κανονισμός της Μεσαιωνικής Πόλης, εάν δεν υπάρξουν εκείνα τα μέτρα που πραγματικά θα αναδεικνύουν και θα προστατεύουν το μνημείο αυτό.

Σιγά σιγά μη σπρώχνετε όλοι θα φύγετε.

Σιγά σιγά μη σπρώχνετε όλοι θα φύγετε.

Από την άλλη πλευρά, ειδικά το καλοκαίρι, θα δούμε να φυτρώνουν διάφορα εξαμβλώματα σε οικισμούς και παραλίες ενώ η ρύπανση κοινόχρηστων χώρων θα είναι και πάλι το αγαπημένο χόμπι πολλών. Διαφημιστικές πινακίδες, εγκαταλελειμμένα οχήματα, ηχορύπανση, υπερβάσεις άδειας λειτουργίας και παραβίαση του ωραρίου λειτουργίας κέντρων διασκέδασης και άλλων συναφών καταστημάτων θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Μπροστά σ’ αυτά η προστασία της δημόσιας υγείας και της νεολαίας από την τήρηση της απαγόρευσης του καπνίσματος και της χρήσης αλκοόλ από ανήλικους, φαντάζουν παρωνυχίδες.

Πύλη Ντ' Αμπουάζ. Απ' όλα έχει ο μπαξές

Πύλη Ντ’ Αμπουάζ. Απ’ όλα έχει ο μπαξές

Σ’ αυτό τον ορυμαγδό αυθαιρεσίας η δημοτική αστυνομία για το έτος 2012 βεβαίωσε περίπου 40.000 παραβάσεις τροχοφόρων ενώ απομακρύνθηκαν με γερανό περίπου 80 οχήματα. Από την άλλη πλευρά βεβαιώθηκαν περίπου 1.000 παραβάσεις για κοινόχρηστους χώρους και 1.000 παραβάσεις για άδειες μουσικής. Στο μέτωπο των εγκαταλελειμμένων χαρακτηρίσθηκαν 461 οχήματα και αποσύρθηκαν 130 από αυτά. Τα 11 μετακινήθηκαν σε ιδιόκτητους χώρους, για 95 έχουν εκδοθεί πιστοποιητικά καταστροφής από την εταιρεία ανακύκλωσης και για 24 οι ιδιοκτήτες προσήλθαν στο περιθώριο του νόμου (10 ημέρες) για να τα παραλάβουν.
Είναι φανερό από τα παραπάνω αλλά και από τις φωτογραφίες που για ακόμα μια φορά δημοσιεύουμε και που είναι πρόσφατες, ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε καθώς το ποσοστό συμμόρφωσης και παρέμβασης της δημοτικής αστυνομίας είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις παρανομίες που υπάρχουν σε όλο το νησί. Για παράδειγμα πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν 40.000 παραβάσεις τροχοφόρων και μόνο 80 απομακρύνσεις όταν ο καθένας μας μπορεί να εντοπίσει 80 τέτοιες περιπτώσεις καθημερινά. Για να φτιάξουν όμως τα πράγματα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση και διάθεση ρήξης με τα κακώς κείμενα. Δε γίνεται ομελέτα χωρίς να σπάσουμε αυγά.

Τα Οικολογικά Ροδιακά στον Αντιδήμαρχο Ε. Καρίκη

Ο αντιδήμαρχος και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου. Κι από τους δύο περιμένουμε λύσεις.

Ο αντιδήμαρχος και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου. Κι από τους δύο περιμένουμε λύσεις.

Τα Οικολογικά Ροδιακά βρέθηκαν στο γραφείο του Ε. Καρίκη και του έθεσαν για μια ακόμα φορά τα ζητήματα στα οποία πρέπει να δοθεί αποφασιστική έμφαση. Μέρος της κουβέντας μας έγινε με την παρουσία του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου Χ. Ευθυμιάδη ο οποίος πλέον μετά την αποχώρηση του αντιδημάρχου Μ. Καμπουρόπουλου, είναι ο αποκλειστικός αρμόδιος για την πόλη της Ρόδου, παλιά και σύγχρονη.

Πάρκο Δημοκρατίας ή να το ονομάσουμε Ασυδοσίας.

Πάρκο Δημοκρατίας ή να το ονομάσουμε Ασυδοσίας.

Ο αντιδήμαρχος συμφώνησε ότι η κατάσταση δεν είναι αυτή που όλοι θα θέλαμε και ότι χρειάζονται πιο δραστικές παρεμβάσεις. Στάθηκε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει πάντα η λεγόμενη πολιτική βούληση από τα αρμόδια όργανα ή δημοτικούς συμβούλους να προχωρήσουν πιο δυναμικές λύσεις και υποσχέθηκε τουλάχιστον για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να δημιουργηθεί μητρώο παραβατικότητας.

Το βέβαιο είναι ότι θα χρειαστούν προσπάθειες σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου, επιτροπής ποιότητας ζωής, από τον ίδιο τον αντιδήμαρχο αλλά και τις υπηρεσίες του δήμου για να αντιμετωπιστούν όλα τα παραπάνω. Είναι όμως σημαντικό μπροστά σ’ αυτά τα προβλήματα, να σταματήσουν οι έριδες και οι μικροπολιτικές από όλους και το δημοτικό συμβούλιο ενωμένο να στηρίξει την αυστηρή εφαρμογή των νόμων και των δικών του αποφάσεων.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Βιώσιμες Πόλεις & Οικισμοί. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s