Επί ξυρού ακμής ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου


Στην κόψη του ξυραφιού θα βρεθεί για ακόμα μια χρονιά το νησί μας

Ούτε ο διαγωνισμός προχωράει, ούτε μπαίνει τάξη στο Μαντράκι

Ούτε ο διαγωνισμός προχωράει, ούτε μπαίνει τάξη στο Μαντράκι

Ενώ οι περισσότεροι φορείς εμφανίζονται αισιόδοξοι για τη νέα τουριστική περίοδο, ανεπίλυτα παραμένουν, για ακόμα μια χρονιά, βασικά θέματα που χρονίζουν και απειλούν τη βιωσιμότητα του τουριστικού μας προϊόντος. Ενώ λοιπόν φέτος περιμένουμε πιθανότατα περισσότερους επισκέπτες, στην πράξη είμαστε ανέτοιμοι για να τους υποδεχτούμε με κίνδυνο να δυσφημιστούμε για μια ακόμα φορά.

Αφάντου: Στάση Ξεφτίλα

Αφάντου: Στάση Ξεφτίλα

Νερό – Ούτε και φέτος από το φράγμα Γαδουρά

Φράγμα Γαδουρά - Το 2014 η λειτουργία και να δούμε

Φράγμα Γαδουρά – Το 2014 η λειτουργία και να δούμε

Ούτε φέτος θα μπορέσει να υδροδοτηθεί από το φράγμα Γαδουρά τουλάχιστον η πόλη της Ρόδου, αφού το έργο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Κι αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις ότι τον Απρίλιο θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) και ΔΕΥΑΡ για τη διαχείριση του φράγματος, ενώ συνεχίζονται τα προβλήματα της εταιρείας η οποία απειλήθηκε προχθές Τρίτη ακόμα και με διακοπή του ρεύματος, και πάλι, στα γραφεία της. Ενώ λοιπόν είχαμε μια εξαιρετική χρονιά από άποψη βροχοπτώσεων και το φράγμα διαθέτει ποσότητα νερού για ολόκληρο το νησί για περίπου τρία χρόνια, αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί λόγω των καθυστερήσεων στο τελευταίο κομμάτι του δικτύου αλλά και στα διυλιστήρια. Άποψή μας είναι ότι ακόμα και το 2014 είναι αμφίβολο εάν ολοκληρωθεί ένα έργο που κόστισε μέχρι τώρα 125 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τους υπεύθυνούς του (βλ. Δημοκρατική, 26 Ιανουαρίου 2013)

Ενέργεια – Με Η/Ζ θα τη βγάλουμε και φέτος

56 Η/Ζ σε όλο το νησί. Και στα 100!!

56 Η/Ζ σε όλο το νησί. Και στα 100!!

Ούτε 10 ούτε 20 αλλά 56 ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη εξυπηρετούν το νησί μας την περίοδο της αιχμής σύμφωνα με το κ. Α. Γιοβάνη, αναπληρωτή Διευθυντή της Διεύθυνσης Διαχείρισης Νησιών του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Είπαν και άλλα ενδιαφέροντα οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ όπως για παράδειγμα ότι η τροφοδοσία του νησιού είναι στην κόψη του ξυραφιού αφού η εγκατεστημένη ισχύς στον ΑΗΣ Σορωνής αναμένεται να ξεπεραστεί φέτος από τη ζήτηση καθώς η Ρόδος ήταν ίσως η μοναδική περιοχή που εν μέσω κρίσης σημείωσε αύξηση στην κατανάλωση. Δήλωσαν επίσης ότι ο νέος σταθμός θα μπορούσε να αποσβεστεί σε λίγα χρόνια αφού το κόστος παραγωγής θα μειωνόταν 30-35% εξοικονομώντας 40-45 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ενώ το συνολικό κόστος κατασκευής του εργοστασίου είναι € 180 εκ. Από την άλλη θα αύξανε την ασφάλεια του συστήματος της Ρόδου και θα βοηθούσε στην εξάπλωση των ΑΠΕ.

Για ακόμα μια φορά φαίνεται η έλλειψη συνολικού σχεδιασμού για το ενεργειακό της Ρόδου αλλά και ολόκληρου του Ν. Αιγαίου που θα προέβλεπε σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και στροφή στην πράσινη ενέργεια, ενεργειακή επάρκεια και εξοικονόμηση ενέργειας. Να θυμίσουμε ότι μόνο η Ρόδος δαπανά περίπου €120 εκ. για αγορά εισαγόμενου μαζούτ και ντίζελ.

Η εμφάνιση του νησιού

Οι καντίνες και οι πάγκοι παραμένουν σε πείσμα των δηλώσεων

Οι καντίνες και οι πάγκοι παραμένουν σε πείσμα των δηλώσεων

Παρά τις δηλώσεις της δημοτικής αρχής για αναβάθμιση της εικόνας του νησιού, εύκολα μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ότι θα μείνουμε στα λόγια για ακόμα μια φορά. Δυστυχώς δε φαίνεται να υπάρχει η πολιτική βούληση και το πολιτικό θάρρος και ευθύνη για να μπουν τα κακώς κείμενα στη θέση τους. Καντίνες, πάγκοι, παράνομη στάθμευση και αυθαιρεσία, Μεσαιωνική Πόλη (νέα σύσκεψη χθες), πινακίδες και κατσίκια θα παραμείνουν ως έχουν. Ούτε καν την πρώτη εντύπωση των επισκεπτών δεν μπορούμε να φτιάξουμε αφού το χάλι στο αεροδρόμιο θα επαναληφθεί. Παλιές σκάλες, οχήματα και εξοπλισμός πεταμένα εντός του αεροδρομίου, η επαρχιακή οδός ένα απέραντο πάρκινγκ, η εξυπηρέτηση με λεωφορείο απαγορεύεται και η οροφή ακόμα στάζει. Τουλάχιστον ας έλειπαν οι βαρύγδουπες δηλώσεις από τους δήθεν αρμόδιους.

Το θέμα των σκουπιδιών θα μας απασχολήσει και φέτος το καλοκαίρι

Το θέμα των σκουπιδιών θα μας απασχολήσει και φέτος το καλοκαίρι

Τα πρόβλημα της αποκομιδής των σκουπιδιών φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει για ακόμα μια καλοκαιρινή περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαγωνισμός για τον ιδιώτη που θα αναλάβει την αποκομιδή στις τουριστικές περιοχές δε φαίνεται να ολοκληρώνεται πριν το τέλος Ιουνίου στην καλύτερη περίπτωση. Η Υπηρεσία Καθαριότητας όμως αντιμετωπίζει προβλήματα (δείτε και παλαιότερη δημοσίευση στα Οικολογικά Ροδιακά 18/10/2012). Το κύτταρο του ΧΥΤΑ από την άλλη πλευρά προχωράει αλλά εάν δεν ληφθούν πρωτοβουλίες από το Δήμο Ρόδου για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων μέσω πρόληψης, επανάχρησης και ανακύκλωσης, δυστυχώς δε θα μπορέσουμε να δούμε ένα καλύτερο μέλλον στο νησί.

Παραλίες, Υγρά απόβλητα και Αποχέτευση

Κόλπος της Ιξιάς: Πότε θα μάθουμε τι συμβαίνει;

Κόλπος της Ιξιάς: Πότε θα μάθουμε τι συμβαίνει;

Τι είδους θάλασσες και ακτές θα έχουμε φέτος; Ποια θα είναι η εμφάνιση των παραλιών μας που είναι ίσως το ισχυρότερο όπλο στη τουριστική μας φαρέτρα; Ποιος θα μας ενημερώσει για τις συνδέσεις στην Ιαλυσό; Πώς θα λειτουργήσουν φέτος τα αντλιοστάσια σε Καλλιθέα και Κρητικά; Τι θα απογίνουν οι Βιολογικοί Καθαρισμοί στη Λίνδο και Έμπωνα; Τι θα γίνει με τους μικρότερους βιολογικούς στις Δημοτικές Κοινότητες (Θεολόγος, Γεννάδι, Ασκληπιό Απολακκιά) του νησιού; Θα λυθεί το πρόβλημα με τα λύματα που απειλούν το Φράγμα του Γαδουρά; Θα υπάρξουν έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των ξενοδοχείων ή θα κυνηγάμε τα ζωντανά λύματα ξανά;

Προβληματικά αντλιοστάσια με οσμές και πολλά άλλα προβλήματα

Προβληματικά αντλιοστάσια με οσμές και πολλά άλλα προβλήματα


Ανησυχία μας προκαλούν εξάλλου οι δηλώσεις του κ. Εμμ. Καμπουρόπουλου ότι το έργο του αγωγού Αρχάγγελος Βόδι κινδυνεύει να απενταχθεί. Ένα από τα έξι υποέργα που έχουν συνολικό προϋπολογισμό 38 εκατομμύρια και το οποίο όπως έχουμε ξαναγράψει (11/8/2011 και 19/7/2012) έχει περάσει από χίλια κύματα και είναι κομβικό για την εξυπηρέτηση χιλιάδων καταναλωτών και επισκεπτών.

Υποδομές – Κάνε καρδιά μου υπομονή

Υποδομές που έπρεπε να έχουμε εδώ και χρόνια, δε φαίνεται να τελειώνουν ποτέ

Υποδομές που έπρεπε να έχουμε εδώ και χρόνια, δε φαίνεται να τελειώνουν ποτέ

Αυτό τραγουδούσε το 1970 η Μαρινέλλα και περίπου τότε, ίσως και πιο νωρίς, ξεκίνησαν κάποια έργα υποδομής που ακόμα να ολοκληρωθούν. Μαρίνα Μανδρακίου, νέα Μαρίνα Ρόδου, λιμάνι και Καρνάγιο, υποδομές που θα αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν του νησιού όλο τελειώνουν και τελειωμό δεν έχουν. Μέχρι να τελειώσουν θα τα παραλάβει το ΤΑΙΠΕΔ να τα αποτελειώσει!

Πρόληψη πυρκαγιών

Θα ξαναζήσουμε τέτοιες σκηνές και φέτος;

Θα ξαναζήσουμε τέτοιες σκηνές και φέτος;

Σκοτεινό το τοπίο όσον αφορά το τι θα γίνει φέτος στο τομέα της πολιτικής προστασίας και ιδιαίτερα στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Μετά την εμπλοκή του θέματος της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και παρόλες τις προσπάθειες των εργαζομένων και του νομικού τους συμβούλου, είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσει να συναφθεί φέτος προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Ρόδου, Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ ώστε να λειτουργήσει έγκαιρα και επικουρικά με την Πυροσβεστική η δομή αυτή. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να εγκρίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο μια τέτοια σύμβαση, οπότε καταλαβαίνει κανείς πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα.
Να θυμίσουμε ότι στο άρθρο μας στις 20 Σεπτεμβρίου του 2012 είχαμε παρουσιάσει το μέγεθος του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών στο νησί μας το 2012. Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής Ρόδου, το 2012 είχαμε 33 δασικές πυρκαγιές και 6.186 στρέμματα καμένης δασικής έκτασης και ακόμα 707 στρέμματα αγροτικής γης.

Ο τόπος μας είναι η καλύτερη διαφήμιση

Αεροδρόμιο: Οι καλές εντυπώσεις στην άφιξη και αναχώρηση των επισκεπτών

Αεροδρόμιο: Οι καλές εντυπώσεις στην άφιξη και αναχώρηση των επισκεπτών


Το έχουμε πει πολλές φορές και δε θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε. Η καλύτερη διαφήμιση είναι οι άριστες εντυπώσεις των επισκεπτών. Όσα και να ξοδεύουμε σε διαφήμιση τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα από ένα ευχαριστημένο επισκέπτη. Το περιβάλλον είναι ίσως το μοναδικό πράγμα που μας έχει μείνει και για το οποίο δείχνουν εξαιρετική ευαισθησία και οι τουρίστες που μας επισκέπτονται.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Απολογισμοί. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s