Μετέωροι Τόποι. Ρόδος – Η εκπαιδευτική διάσταση της έκθεσης του Νίκου Κασέρη στη νέα πτέρυγα του Νεστορείδιου Μελάθρου.


Μετέωροι Τόποι. Ρόδος  - Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Μετέωροι Τόποι. Ρόδος – Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Μετά την επιτυχημένη έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Κασέρη «Μετέωροι Τόποι, Ρόδος» που παρουσίασε το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου στη νέα πτέρυγα του Νεστορείδιου Μελάθρου τον Ιούνιο του 2012, με επιμελήτρια την Ελένη Βαροπούλου, η έκθεση ανέβηκε ξανά στον ίδιο χώρο, τη φορά αυτή για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τα Οικολογικά Ροδιακά και αποτελεί μια ακόμα αξιόλογη προσπάθεια και παρέμβαση του Μουσείου στο καλλιτεχνικό και περιβαλλοντικό γίγνεσθαι του νησιού μας . Η έκθεση και το πρόγραμμα ξεκίνησαν στις 11 Μαρτίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 19 Απριλίου.

Από την εκπαίδευση των φοιτητών

Από την εκπαίδευση των φοιτητών

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε ειδικά για την έκθεση από την Μαίρη Καμπουροπούλου, Επίκουρο στο μάθημα της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και Δημιουργικής Σκέψης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την Μίκα Παυλίδου, Ιστορικό Τέχνης-Μουσειολόγο – Εκπαιδευτικό Μέσης Εκπαίδευσης. Συνεργάζεται επίσης η Ασπασία Μαστρογιαννάκη, ζωγράφος και ιστορικός τέχνης. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για την εκπαίδευση των φοιτητών και φοιτητριών του ΠΤΔΕ οι οποίοι με τη σειρά τους δέχονται μαθητές και μαθήτριες δημοτικών σχολείων του νησιού για ευαισθητοποίηση σε θέματα καλλιτεχνικά και περιβάλλοντος.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα από την Μ. Καμπουροπούλου

Η Μ. Καμπουροπούλου και η Μ. Παυλίδου με τους φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η Μ. Καμπουροπούλου και η Μ. Παυλίδου με τους φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Κασέρη «Μετέωροι τόποι, Ρόδος» δημιουργεί εκτός από την καλλιτεχνική της πλευρά μια ιδιαίτερη εκπαιδευτική εμπειρία. Οι φωτογραφίες του, ζωντανές καταθέσεις απόψεων, στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα, προβληματίζουν και παράλληλα καταθέτουν προτάσεις. Η τέχνη του Νίκου Κασέρη διηγείται την πολιτιστική κληρονομιά μας, το περιβάλλον –φυσικό και ανθρωπογενές- και μας προτρέπει στην αδιάκοπη φροντίδα και διαφύλαξή του.

Τα θέματα που προβάλλονται στη συγκεκριμένη έκθεση δίνουν τη δυνατότητα για εκπαιδευτικά προγράμματα και έρευνα με άξονες την τέχνη, τον πολιτισμό, την τεχνολογία και την αειφορία. Το έργο του Νίκου Κασέρη, μέσω της στοχευμένης μουσειοπαιδαγωγικής παρέμβασης και προσέγγισης μπορεί να μυήσει τα παιδιά στην παρατήρηση του περιβάλλοντός τους, στη διαδικασία εντοπισμού προβλημάτων γύρω τους και εν τέλει να τα οδηγήσει σε ποιοτικές- αισθητικές λύσεις. Τα παιδιά γίνονται ευαίσθητοι παρατηρητές της φύσης και προβληματίζονται για το περιβάλλον με αφορμή την ξεχωριστή προσέγγιση του τοπίου από τον φωτογράφο που είναι συγκινησιακά φορτισμένη από την αγάπη του για τη Ρόδο, για την ελληνική ύπαιθρο, τα ήθη, τα έθιμα και τους ανθρώπους.

Η Μίκα Παυλίδου μαζί με φοιτήτριες

Η Μίκα Παυλίδου μαζί με φοιτήτριες

Η έκθεση προσφέρεται για την εφαρμογή των τεχνικών της δημιουργικής σκέψης. Τα παιδιά οδηγούνται χωρίς αναστολές και φόβο στην κριτική και μαθαίνουν πώς να παρατηρούν, πώς να αισθάνονται, πώς να υπερβαίνουν τα στερεότυπα στον τρόπο προσέγγισης των έργων. Με τη διαδικασία αυτή εξοικειώνονται με τον τρόπο της αποκωδικοποίησης των συμβολισμών και των μηνυμάτων που μεταδίδουν τα εκθέματα-φωτογραφίες-περιβάλλον. Έτσι επιτυγχάνεται και ο παιδαγωγικός-μουσειοπαιδαγωγικός στόχος της έκθεσης που είναι να προβληματίζονται τα παιδιά και να θέτουν ερωτήματα για θέματα που αφορούν το περιβάλλον της Ρόδου και για το πώς αυτό μπορεί και πρέπει να προστατευτεί, να βελτιωθεί και να αξιοποιηθεί από τον άνθρωπο.

Ακολουθώντας αυτή τη δημιουργική διαδικασία τα παιδιά θα είναι σε θέση να δίνουν πληροφορίες για ό,τι είδαν, να αναλαμβάνουν εποικοδομητικούς ρόλους για τα περιβαλλοντικά ζητήματα της Ρόδου, να επεξεργάζονται στοιχεία, να προτείνουν ιδέες, να βρίσκουν λύσεις και τρόπους υλοποίησης.
Το όραμα του καλλιτέχνη-φωτογράφου επιτρέπει και προσφέρει πολλαπλά επίπεδα ερμηνείας. Η εκπαιδευτική του διάσταση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το μαθητικό κοινό να εντρυφήσει στο περιβάλλον της Ρόδου και να ενταχθεί δημιουργικά σε αυτό. Ο μαθητής θα παρατηρήσει, θα νιώσει, θα μυρίσει, θα αισθανθεί, θα «κυκλοφορήσει» με όλες του τις αισθήσεις εκεί που περπάτησε ο Νίκος Κασέρης. Στους αλευρόμυλους, στην Ελεούσα, στο Καρνάγιο, στην Παλιά Πόλη, στο Έλλη, στο Εθνικό Θέατρο και θα καταλάβει ότι η Ρόδος αποτελεί ένα σύνθετο περιβάλλον που τον καλεί για προβληματισμό, δράση, ενεργοποίηση και δημιουργία.

Όλα αυτά αποτελούν και τη βάση του εκπαιδευτικού προγράμματος που σχεδιάστηκε ειδικά για την έκθεση από την Μαίρη Καμπουροπούλου, Επίκουρο στο μάθημα της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και Δημιουργικής Σκέψης στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την Μίκα Παυλίδου, Ιστορικό Τέχνης-Μουσειολόγο-Εκπαιδευτικό Μέσης Εκπαίδευσης. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασίζεται και στο ανάλογο εκπαιδευτικό υλικό, ένα φυλλάδιο για τον μαθητή που θα επισκεφτεί την έκθεση καθώς και κατευθύνσεις εκπαιδευτικής περιήγησης της έκθεσης για τον εκπαιδευτικό – γονιό-συνοδό. Τα προγράμματα υλοποιούνται στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, Νέα Πτέρυγα, σε συνεργασία και με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου που ξεναγήθηκαν στην έκθεση από τον ίδιο τον καλλιτέχνη και το Δημήτρη Γρηγοριάδη, καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης και συντελεστή των Οικολογικών Ροδιακών.

Τα Οικολογικά Ροδιακά στην έκθεση

Ξενάγηση του 1ου Λυκείου Ρόδου  από το Δημήτρη Γρηγοριάδη

Ξενάγηση του 1ου Λυκείου Ρόδου από το Δημήτρη Γρηγοριάδη

Οι συντελεστές των Οικολογικών Ροδιακών είδαν την έκθεση ως μια καταπληκτική ευκαιρία για να γνωρίσουν οι μαθητές, μέσα από το φακό του Νίκου Κασέρη, τα κυριότερα περιβαλλοντικά προβλήματα του νησιού. Η μέχρι τώρα συμμετοχή δείχνει το ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας να σκύψει πάνω από αυτά τα προβλήματα. Όσα σχολεία λοιπόν δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσια, λύκεια) ενδιαφέρονται να ξεναγηθούν από τους συντελεστές των Οικολογικών Ροδιακών μπορούν να επισκέπτονται το Μουσείο κατόπιν συνεννόησης μαζί μας ή με το ίδιο το μουσείο, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή από τις 09.00 πμ έως 12.00 μμ.

Τηλέφωνα επικοινωνίας
• Νεστορείδιο Μουσείο, 2241025780
• Κασέρης Νίκος 6944426728

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Περιβάλλον και Πολιτισμός. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s