Μια μέρα καθαρίζουμε, 365 δε ρυπαίνουμε – Let’s do it Rhodes


Το κίνημα Let’s do it και στη Ρόδο

Lets-do-it-Greece

Lets-do-it-Greece

Η προϊστορία

Μεγάλη η συμμετοχή το 2011, όπως εδώ των προσκόπων.

Μεγάλη η συμμετοχή το 2011, όπως εδώ των προσκόπων.

Το «Let’s Do It World», ως κίνημα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2008 στην Εσθονία και πήρε στη συνέχεια διεθνείς διαστάσεις. Σήμερα, αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο ταχέως αναπτυσσόμενη εθελοντική καμπάνια διεθνώς, με συμμετοχή 96 χωρών και 7 εκατομμύρια εθελοντών (http://www.letsdoitworld.org). Πολίτες από κάθε μεριά του πλανήτη, συμμετέχουν στην καμπάνια καθαρίζοντας τις πόλεις τους, τις γειτονιές τους, τα πάρκα τους, τα δάση τους, τις παραλίες τους, περνώντας μήνυμα αλλαγής, βελτίωσης και προστασίας, για το φυσικό και αστικό περιβάλλον.

Η δράση στην Ελλάδα για το 2013

Μεγάλες οι ανάγκες καθαρισμού των ακτών όπως στο Μανδρικό

Μεγάλες οι ανάγκες καθαρισμού των ακτών όπως στο Μανδρικό


Ως ημερομηνία της δράσης Let’s Do It Greece 2013 έχει οριστεί η Κυριακή 14 Απριλίου 2013. Βασικός σκοπός της καμπάνιας στην Ελλάδα είναι να ενεργοποιηθούν οι πολίτες και μέσα από τη συνεργασία εθελοντικών οργανώσεων, συλλόγων, σχολείων, δήμων, υπηρεσιών ακόμα και επιχειρήσεων, να καθαριστεί ολόκληρη η χώρα μέσα σε μία μόνο ημέρα.

Το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Ρόδου συμμετέχει

Το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Ρόδου έχει ως όραμα να αναδείξει την αξία του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης, την καλή και δημιουργική πλευρά της Ρόδου. Έτσι, για τρίτη συνεχή χρονιά συμμετέχει στο Let’s do it Rhodes, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας Let’s do it Aegean.

Μεγάλη η κινητοποίηση το 2011 από μεγάλους και παιδιά.

Μεγάλη η κινητοποίηση το 2011 από μεγάλους και παιδιά.

Η ιδέα από τα Οικολογικά Ροδιακά

Το εγχείρημα ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια όταν τα Οικολογικά Ροδιακά πρότειναν στους πρώτους μήνες λειτουργίας του Γραφείου, το 2011, να καθαριστούν οι παραλίες σε μία μέρα, μετά από τη θεομηνία που είχε πλήξει το νησί το Μάρτιο. Το Γραφείο Εθελοντισμού κατάφερε με την υποστήριξη των Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου (Περιβάλλοντος & Πρασίνου, Καθαριότητας, Τεχνικών Υπηρεσιών, κα) και την άριστη συνεργασία όλων των τοπικών εθελοντικών φορέων να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει 2.500 εθελοντές, που καθάρισαν με τις υπηρεσίες του Δήμου, τις παραλίες.

Η κατάσταση απαράδεκτη σε πολλές περιπτώσεις. Σε περιπτώσεις όπως αυτή οι εθελοντές δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα.

Η κατάσταση απαράδεκτη σε πολλές περιπτώσεις. Σε περιπτώσεις όπως αυτή οι εθελοντές δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα.

Το 2012 η προσπάθεια επαναλήφτηκε με πάνω από 3.500 εθελοντές, οι οποίοι δεν καθάρισαν απλά μόνο για μια μέρα, αλλά με τη βοήθεια των προέδρων των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων και με τις υπηρεσίες του Δήμου του Γραφείου Εθελοντισμού, συμμετείχαν σε προγραμματισμένες δράσεις που διήρκησαν 5 μήνες και υλοποιήθηκαν στις τοπικές και δημοτικές κοινότητές του νησιού. Και πάλι η υποστήριξη των εθελοντικών ομάδων, συλλόγων, φορέων αλλά και των μεμονωμένων εθελοντών ήταν πολύτιμη και σημαντική

Η εκστρατεία στη Ρόδο για φέτος – Πάνω από 3000 συμμετοχές

Υλικά που πρέπει να απομακρυνθούν υπάρχουν παντού ακόμα και σε παλιό στρατόπεδο όπως εδώ

Υλικά που πρέπει να απομακρυνθούν υπάρχουν παντού ακόμα και σε παλιό στρατόπεδο όπως εδώ

Στόχος με τη φετινή συμμετοχή στο Let’s do it Rhodes είναι η ευαισθητοποίηση ακόμη περισσότερων πολιτών. Το μήνυμα που προσδοκάται να περάσει στους πολίτες είναι «Μια 1 μέρα καθαρίζουμε, 365 δε ρυπαίνουμε». Για το λόγο αυτό συνδυάζεται ο εθελοντικός καθαρισμός με δρώμενα, που θα λάβουν χώρα σε παραλίες του νησιού. Μέχρι στιγμής, χωρίς να έχουν σταματήσει οι αιτήσεις συμμετοχής, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περίπου 3.000 πολίτες, μέσω 90 φορέων, σχολείων, εθελοντικών οργανώσεων κα. Θα καθαρίσουν 37 διαφορετικά σημεία στο νησί και 21 δρώμενα θα εξελιχθούν κατά τη διάρκεια του καθαρισμού.
Προσδοκάται ότι η συμμετοχή την Κυριακή θα ξεπεράσει τις 4.000 συμμετοχές. Αξιοσημείωτο είναι να αναφερθεί και το διαφημιστικό σποτάκι που παίζει στα διάφορα μπλογκς και είναι ευγενική εθελοντική χορηγία των κ.κ. Μαρτίνου Κανελλάκη, Αλέξανδρου Λουϊζίδη, Μιλτιάδη Λουϊζίδη, Γιώργου Λουϊζίδη, της κας Χάνι Παλαιού και του Γιώργου Κανέλλου. Καλό θα είναι πάντως οι πολίτες να έχουν μαζί τους και κάποια εργαλεία ή άλλα αναλώσιμα σε περίπτωση που λόγω μεγάλης συμμετοχής δεν επαρκούν αυτά που θα παράσχει ο Δήμος.

Πολλές επαγγελματικές ομάδες συμμετείχαν το 2011. Εδώ ομάδα γιατρών.

Πολλές επαγγελματικές ομάδες συμμετείχαν το 2011. Εδώ ομάδα γιατρών.

Συνεργασία γιοκ- Η άποψή μας

Η αντιπεριφερειάρχης κα Φτακλάκη. Χάσαμε το Let's do it Aegean

Η αντιπεριφερειάρχης κα Φτακλάκη. Χάσαμε το Let’s do it Aegean

Η στήλη μας παρότι υποστηρίζει ένθερμα την προσπάθεια και πιστεύει ότι πρέπει να περάσει στους πολίτες το μήνυμα ότι η καθαριότητα και η καλή εμφάνιση του νησιού είναι θέμα για όλο το χρόνο, γι΄αυτό άλλωστε ρίξαμε και το σχετικό σύνθημα του τίτλου, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε για άλλη μια φορά στην έλλειψη συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και της Περιφέρειας.

Όπως σε πολλές περιπτώσεις, με πιο πρόσφατη το θέμα του Γκολφ, φαίνεται ότι υπάρχει σαφώς θέμα συνεργασίας μεταξύ των δύο και παρότι τους χωρίζουν λιγότερο από 300 μέτρα, οι υπηρεσίες αλλά και οι ίδιοι δεν έχουν μεγάλη διάθεση να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να συναποφασίσουν μερικά απλά πράγματα ακόμα και εάν είναι για το καλό των πολιτών και του νησιού.

Η επικεφαλής του γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Ρόδου κα Χατζηνικήτα. Μας έμεινε το Let's do it Rhodes

Η επικεφαλής του γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Ρόδου κα Χατζηνικήτα. Μας έμεινε το Let’s do it Rhodes


Ενώ λοιπόν η αντιπεριφερειάρχης Λίτσα Φτακλάκη άρχισε να στέλνει δελτία τύπου, να οργανώνει συζητήσεις και να προτείνει τη δράση Let’s do it Aegean, απέμεινε το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου να «τραβάει κουπί» και απ’ ότι φαίνεται η δράση θα γίνει μόνο στη Ρόδο απ’ όλα τα νησιά του Αιγαίου. Αν μη τι άλλο λοιπόν, ο Δήμος και η Περιφέρεια οφείλουν μερικές καθαρές εξηγήσεις τουλάχιστον στις χιλιάδες των Εθελοντών οι οποίοι, και καλώς, θα καθαρίσουν το νησί.
Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι βέβαια η προσπάθεια αυτή να έχει συνέχεια και να προωθηθεί η ιδέα ότι δεν είναι δυνατόν να ρυπαίνουμε 364 μέρες και να καθαρίζουμε μία. Το ισοζύγιο θα είναι πάντα αρνητικό. Ας πάρει λοιπόν η εκστρατεία αυτή τις μορφές που πρέπει και για το υπόλοιπο του χρόνου ώστε να πειστούν οι πάντες ότι μια καθαρή Ρόδος είναι συμφέρον για τους όλους.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s