Η αδιαφορία των αρχών σκοτώνει την ανακύκλωση


Η δράση ανακύκλωσης των Εθελοντών Ρόδου θα σταματήσει και κανένας δε συγκινείται για να βοηθήσει.

Το λογότυπο της εταιρείας

Το λογότυπο της εταιρείας

Πριν από δυο χρόνια στο νησί μας ξεκίνησε μια φιλόδοξη προσπάθεια από μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι πίστεψαν στη συμμετοχή και συνεισφορά των πολιτών στην επίλυση των προβλημάτων του νησιού. Προτεραιότητά τους ήταν να δημιουργηθεί μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που θα ασχοληθεί και θα συνδράμει στην επίλυση των προβλημάτων που αφορούν το περιβάλλον και τον πολιτισμό, αρχίζοντας από την ανακύκλωση, ιδιαίτερα του χαρτιού. Σήμερα δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι έχουν απογοητευτεί για ακόμα φορά από την τοπική πολιτική ηγεσία και ιδίως από το Δήμο Ρόδου και είναι έτοιμοι, εκτός θεαματικού απροόπτου, να αναστείλουν τη δράση της ανακύκλωσης.

Από τις πρώτες προσπάθειες για ανακύκλωση χαρτιού - Συλλογή από πολίτες  (23-01-2010)

Από τις πρώτες προσπάθειες για ανακύκλωση χαρτιού – Συλλογή από πολίτες (23-01-2010)

Τα αποτελέσματα στον τομέα της ανακύκλωσης

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που δημιουργήθηκε ονομάστηκε «Εθελοντές για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Ρόδου» και εκτός κάποιων δωρεών, κατόρθωσε να σταθεί στα δικά της πόδια αφού σύντομα εξοπλίστηκε με δική της πρέσα, ανυψωτικό μηχάνημα (κλαρκ), εκμίσθωσε αποθήκη, προσέλαβε υπάλληλο και συνεργάσθηκε με εταιρείες μεταφορών για την αποστολή των ανακυκλώσιμων υλικών.

Ανακύκλωση Χαρτιού στο Κορακόνερο (02-04-2011) - Το έναυσμα για τη δημιουργία της εταιρείας

Ανακύκλωση Χαρτιού στο Κορακόνερο (02-04-2011) – Το τελικό έναυσμα για τη δημιουργία της εταιρείας

Τα αποτελέσματά της στον τομέα της ανακύκλωσης, από την άλλη πλευρά, είναι αρκετά εντυπωσιακά για εθελοντική ομάδα. Μέχρι σήμερα ανακυκλώθηκαν 667 τόνοι χαρτιού όλων των κατηγοριών, μεγάλες ποσότητες γυαλιού και μπαταριών ενώ ξεκίνησε και η ανακύκλωση αλουμινίου με ανακύκλωση 340 κιλών. Αυτά βεβαίως εκτός των άλλων δράσεων της εταιρείας όπως κοινωνικό έργο, δημιουργικά εργαστήρια ανακυκλώσιμων υλικών, παζάρι και δωρεές βιβλίων και βέβαια η εκπαίδευση πολλών μαθητών είτε στην αποθήκη είτε στα ίδια τα σχολεία.

Από τις πρώτες μέρες στην αποθήκη των Εθελοντών

Από τις πρώτες μέρες στην αποθήκη των Εθελοντών

Τα περιθώρια όμως για περαιτέρω ανακύκλωση και για να είναι βιώσιμη μια τέτοια εταιρεία είναι τεράστια στο νησί μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κάθε χρόνο παράγονται 28.000 τόνοι χαρτί, 1.000 τόνοι αλουμινίου και 21.000 τόνοι πλαστικού. Άρα χρειάζονται περισσότερα εργαλεία και φυσικά η συνεργασία του δήμου.

Η συνεργασία με το Δήμο Ρόδου

Η πρώτη αποστολή χαρτιού (11-06-2011)

Η πρώτη αποστολή χαρτιού (11-06-2011)

Ευθύς εξαρχής ο σκοπός των Εθελοντών Ρόδου ήταν ξεκάθαρος. Επειδή στο νησί δεν υπήρχε οργανωμένο δημοτικό σύστημα ανακύκλωσης, η φιλοδοξία ήταν να υπάρξει μια ενδιάμεση κατάσταση μέχρι να δημιουργηθεί ένα τέτοιο σύστημα, σε συνεργασία πάντα με τη δημοτική αρχή. Προτάθηκε λοιπόν να υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου Ρόδου και ΑΜΚΕ ώστε οι πολίτες να νιώσουν ότι πραγματικά κάτι αλλάζει στον τομέα της ανακύκλωσης στο νησί, πέρα βέβαια από την ιδιωτική πρωτοβουλία που δραστηριοποιείται παράλληλα με σκοπό το κέρδος.

Δράση ευαισθητοποίησης στο Ροδίνι

Δράση ευαισθητοποίησης στο Ροδίνι

Παρά τα προβλήματα που υπήρξαν σε πολλά επίπεδα, υπήρχε πάντα η εντύπωση ότι ο Δήμος και ιδιαίτερα ο Δήμαρχος είχε πάντα τη θέληση και την πρόθεση να βοηθήσει μιας που είχε δημόσια δηλώσει ότι για αυτόν η ανακύκλωση ήταν από τα σοβαρότερα θέματα και θα την προωθούσε σε ποσοστό 100% όπως δήλωνε στην αρχή της θητείας του. Δυστυχώς γρήγορα διαπιστώθηκε ότι οι καλές προθέσεις έμειναν σε επίπεδο δηλώσεων αφού κάθε φορά οι Εθελοντές παραπεμπόντουσαν σε υπηρεσιακούς παράγοντες χωρίς τη σαφή εντολή του Δημάρχου να λυθούν τα προβλήματα που πολλές φορές δεν ήταν και πολύ σοβαρά ή ήταν απλά διαδικαστικά. Με την εξαίρεση λίγων ανθρώπων, όπως για παράδειγμα ο προϊστάμενος της διεύθυνσης καθαριότητας Νίκος Ρόδης, ο οποίος πίστεψε και στήριξε την όλη προσπάθεια, οι υπόλοιποι παράγοντες είτε αιρετοί είτε υπηρεσιακοί, έβλεπαν τη δράση ως «πονοκέφαλο» που θα ήθελαν να τον ξεφορτωθούν.

Το παράδειγμα της ανακύκλωσης στα σχολεία

Η Διεύθυνση Καθαριότητας το φθινόπωρο του 2011 πρότεινε και έγινε δεκτό από το Δημοτικό Συμβούλιο να ξεκινήσει πρόγραμμα ανακύκλωσης στα σχολεία του νησιού. Έγιναν οι σχετικές συνεννοήσεις και διαγωνισμοί, παραγγέλθηκαν οι κάδοι, περίπου 350, τριών διαφορετικών ειδών για χαρτί, αλουμίνιο και πλαστικό. Οι κάδοι έφτασαν στην υπηρεσία το Μάιο του 2012 και αποφασίστηκε, ορθώς, να μη διανεμηθούν στα σχολεία μιας και πλησίαζε το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Οι κάδοι για την ανακύκλωση στα σχολεία παραμένουν αναξιοποίητοι στις εγκαταστάσεις του Δήμου

Οι κάδοι για την ανακύκλωση στα σχολεία παραμένουν αναξιοποίητοι στις εγκαταστάσεις του Δήμου

Ενώ λοιπόν όλοι περιμέναμε ότι ο Δήμος στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς, δηλαδή το Σεπτέμβρη, θα ενδιαφερθεί για τη σωστή υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο βασικά προϋπέθετε την ύπαρξη ενός απορριμματοφόρου κλειστού τύπου για την αποκομιδή, διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σε θέση όχι απλά να επισκευάσει το αυτοκίνητο που υπήρχε και είχε εντοπισθεί αλλά ούτε να δώσει έγκαιρα μια λίστα με ανταλλακτικά για να βρεθούν αλλού οι πόροι για την επισκευή. Οι κάδοι βρίσκονται ακόμη και σήμερα παρατημένοι στις εγκαταστάσεις του Δήμου και λόγω έλλειψης κανονικών κάδων οι καφέ κάδοι για το χαρτί, βγήκαν στους δρόμους του νησιού για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και οι περισσότεροι βρίσκονται ακόμα εκεί.

Είναι περιττό βέβαια να πούμε ότι το πρόγραμμα ακόμα δεν έχει καν ξεκινήσει ουσιαστικά και βέβαια δεν πρόκειται να ξεκινήσει αφού όλα δείχνουν ότι η ανακύκλωση, και στα σχολεία, τελικά δεν είναι στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής στην παρούσα τουλάχιστον φάση. Εάν όμως δεν ξεκινήσουμε από τα σχολεία εμπλέκοντας τους νέους ανθρώπους και δημιουργώντας συνθήκες για καλύτερους πολίτες αύριο, πραγματικά δεν ξέρουμε τι ακριβώς επιδιώκουμε σε αυτό τον τόπο.

Δείτε το βίντεο από τη φόρτωση της πρώτης νταλίκας

http://www.youtube.com/watch?v=3gLhCcC9yDM

Τελευταίοι στην Ευρώπη στην ανακύκλωση. Τυχαίο; Δε νομίζω

Η Ελλάδα είναι τελευταία στον τομέα της ανακύκλωσης σε όλη την Ευρώπη (για το 2010 ποσοστό 18,3 % με Μ.Ο Ευρώπης των 27 38,6% ) πίσω και από χώρες που μπήκαν πολύ αργότερα από την Ελλάδα στην Ευρώπη (βλέπε NewsBeast 22/3/2013). Το ποσοστό αυτό στο νησί μας είναι σχεδόν μηδενικό (βλέπε και δημοσίευμα εφημερίδας Real News 21/3 με αναφορά στο νησί μας και τους εθελοντές) και βέβαια οφείλεται στην κακή οργάνωση του συστήματος από τη μια αλλά και στην αδιαφορία που δείχνουν οι αρχές για το θέμα.

Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος 2011 στο Ροδίνι: Η παρουσία του Δημάρχου στο περίπτερο των Εθελοντών είχε μάλλον ... συμβολικό χαρακτήρα

Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος 2011 στο Ροδίνι: Η παρουσία του Δημάρχου στο περίπτερο των Εθελοντών είχε μάλλον … συμβολικό χαρακτήρα

Φυσικά, δεν απέχουμε πολύ από την εποχή όπου οι απαιτήσεις για την ανακύκλωση θα είναι τέτοιες και τα πρόστιμα τόσα που για ακόμα μια φορά θα τρέχουμε και δε θα φτάνουμε. Ήδη στα επόμενα χρόνια θα υπάρχει ποινή περίπου 60€ για κάθε τόνο υλικών που ενώ θα έπρεπε να ανακυκλωθούν δεν ανακυκλώνονται. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωσή μας χοντρικά ανά έτος θα κληθούμε να πληρώνουμε πάνω από 1,5 εκατομμύρια ευρώ αφού σύμφωνα με το νέο κανονισμό της ΕΕ πρέπει να φτάσουμε σε ποσοστά ανακύκλωσης της τάξης του 50%, με τέσσερα ρεύματα ανακύκλωσης και κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Και βέβαια το αφελές ερώτημα είναι πώς θα γίνουν όλα αυτά στο νησί μας όταν δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε μια αντλία σε ένα απορριμματοφόρο και φυσικά ποιος θα κληθεί να πληρώσει το λογαριασμό.

Πικρός Επίλογος

Ενώ λοιπόν η κοινωνία των πολιτών απλώνει χέρι βοηθείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ οι πολίτες δείχνουν διάθεση και προθυμία να δραστηριοποιηθούν και να στηρίξουν δράσεις που θα πάνε το νησί μας μπροστά, θα διαφημίσουν την καλή εικόνα μας, θα στηρίξουν την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον οι άρχοντές μας περί άλλων τυρβάζουν. Το αποτέλεσμα φυσικά είναι να οδηγούμαστε σε παραχώρηση των υπηρεσιών και των δημοσίων αγαθών σε ιδιώτες. Μήπως λοιπόν να αναθέσουμε και τις θέσεις των εκλεγμένων σε μάνατζερ;

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Ανακύκλωση. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s