2013, μια κρίσιμη χρονιά για την πυροπροστασία του νησιού


Τα Οικολογικά Ροδιακά συζητούν με τον υπεύθυνο του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ρόδου Ηλία Αργύρη.

Ο (μοναδικός) υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου Ηλίας Αργύρης

Ο (μοναδικός) υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου Ηλίας Αργύρης

Το ραντεβού μας με τον κ Αργύρη κανονίστηκε να γίνει στο γραφείο του όμως καθυστέρησε αρκετά λόγω κάποιων υποχρεώσεων του ίδιου. Περιμένοντας έξω από το γραφείο υποθέσαμε δύο πράγματα. Πρώτον, ότι λόγω της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου το γραφείο θα ήταν απασχολημένο με διάφορα αντικείμενα και δεύτερον, ότι ο χώρος που στεγάζεται ήταν για τους όλους τους υπαλλήλους του συγκεκριμένου γραφείου.
Όταν ξεκίνησε η συνάντησή μας διαπιστώσαμε με έκπληξη, δυσάρεστη ομολογουμένως, δύο πράγματα. Πρώτον, ότι το γραφείο ήταν ο κ. Αργύρης μόνος του χωρίς άλλη στελέχωση και δεύτερον ότι ο χώρος που στεγάζεται μοιράζεται με άλλες δύο υπηρεσίες. Ο ίδιος δε είναι υποχρεωμένος να τα κάνει όλα μόνος τους χωρίς καμία στήριξη, ούτε καν διοικητική.

Μία από τις πιο ευαίσθητες λοιπόν υπηρεσίες του Δήμου λειτουργεί προβληματικά ήδη από το ξεκίνημά της το Φεβρουάριο του 2011, χωρίς να έχει την ελάχιστη στελέχωση που προβλέπεται από τον ΟΕΥ και που είναι τρία άτομα. Αναπόφευκτα μας ήρθαν στο μυαλό οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA (27/04/2011) που ήθελαν το Δήμαρχο Ρόδου να προγραμματίζει τη μετάταξη 500 (!) υπαλλήλων που πλεονάζουν στο Δήμο σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες όπως ΙΚΑ, Εφορία κλπ. Τελικά ούτε οι μετατάξεις έγιναν φυσικά, ούτε κρίσιμα πόστα, όπως της πολιτικής προστασίας στελεχώθηκαν (εφημερίδα Δημοκρατική, 28/04/2011).

Οι αρμοδιότητες του αυτοτελούς Γραφείου Πολιτικής Προστασίας

Ο Ηλίας Αργύρης μιλάει στα Οικολογικά Ροδιακά

Ο Ηλίας Αργύρης μιλάει στα Οικολογικά Ροδιακά

Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας είναι αρμόδιο για τη διατύπωση εισηγήσεων σχεδιασμού και το συντονισμό δράσεων για την πρόσληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών στην περιοχή του Δήμου στο πλαίσιο ενός ευρύτερου εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού. Φυσικά δε μιλάμε μόνο για πυρκαγιές αλλά για κάθε είδους καταστροφή, φυσική ή μη όπως σεισμοί, πλημμύρες κλπ. Το Γραφείο συμμετέχει επίσης στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (ΣΤΟ)

Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (ΣΤΟ)

2008 - Λάερμα

2008 – Λάερμα

Είναι ένα αποκεντρωμένο όργανο το οποίο συντονίζει σε τοπικό επίπεδο τις δράσεις πολιτικής προστασίας και στο οποίο, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, συμμετέχουν ο Δήμαρχος ως πρόεδρος, δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι (ο ένας από τη μειοψηφία), ειδικευμένα Στελέχη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και του Νομού, Στρατιωτικός Διοικητής της περιοχής, Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος της έδρας του Δήμου, Προϊστάμενος του Ειδικού Προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας, Εκπρόσωπος Λιμενικής Αρχής, Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της έδρας του Δήμου, Προϊστάμενος Δασαρχείου ή εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δασών Περιφέρειας, Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών ΟΤΑ, Εκπρόσωποι Εθελοντικών Οργανώσεων και τέλος Εκπρόσωποι Κοινωνικών Φορέων και άλλων υπηρεσιών.

Να σημειώσουμε ότι φέτος το όργανο αυτό συνεδρίασε στο Δημαρχείο Ρόδου στις 23 Μαΐου δύο μέρες μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Φαληράκι (!). Εννοείται φυσικά ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για συντονισμό δράσεων όλων των δομών, κρατικών, αυτοδιοικητικών και εθελοντικών όταν ήδη βρισκόμαστε μέσα στην αντιπυρική περίοδο και οι θερμοκρασίες είναι κιόλας αυξημένες με τους ανάλογους κινδύνους. Θυμίζουμε εδώ ότι ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής στη Ρόδο κ. Γαϊτανίδης σε περσινή του συνέντευξη στα Οικολογικά Ροδιακά είχε επισημάνει την ανάγκη της έγκαιρης ετοιμότητας αλλά και της εκπαίδευσης των εθελοντών από την Πυροσβεστική. Για μια ακόμα φορά δηλαδή παραμείναμε στο «θα» και στο «και πέντε».

Η Εθελοντική Οργάνωση Πολιτικής Προστασίας του Δήμου

2008-Λάερμα

2008-Λάερμα

Από την άλλη πλευρά ο Δήμος με απόφασή του στις 10/10/2011 ίδρυσε Εθελοντική Οργάνωση Πολιτικής Προστασίας της οποία μάλιστα το συντονισμό και λειτουργία ανέθεσε στο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, δηλαδή στον εξής ένα, τον κ. Αργύρη. Η απόφαση μάλιστα διανθίστηκε με τις συνηθισμένες μεγαλόστομες διακηρύξεις για το ρόλο της οργάνωσης που ξεκινάν από την ενσωμάτωση όλων των εθελοντών στο νησί, την ένταξη στο μητρώο της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και στη ενεργή συμμετοχή στο ΣΤΟ. Όμως το σημαντικότερο είναι ότι η Οργάνωση, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, θα εκπαιδεύει τους πολίτες και θα τους εμπνέει και το αίσθημα ευθύνης (!). Εννοείται ότι σχεδόν τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει γίνει. Πώς να γίνουν άλλωστε όλα αυτά όταν υπάρχει ένας μόνο υπάλληλος ενώ οι αιρετοί ασχολούνται με τα συνδικαλιστικά του ποδοσφαίρου.

Η Περιφέρεια από τη δική της πλευρά εκδίδει αποφάσεις για απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών και οχημάτων κατά τις νυκτερινές ώρες (ΑΠ 166/27-05-2013 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη) χωρίς φυσικά να μας λέει κανείς ποιος θα την εφαρμόσει όταν μάλιστα όπως όλα δείχνουν η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ δε θα λειτουργήσει για ακόμα μια χρονιά. Ευνόητο είναι ότι και αυτό αλλά και πολλά άλλα θα μπορούσαν, με την κατάλληλη προετοιμασία, να τα αναλάβουν οι εθελοντές της Οργάνωσης του Δήμου αλλά και οι άλλες εθελοντικές ομάδες του νησιού.

Απαγορεύτηκε με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη η κυκλοφορία στις δασικές περιοχές τα βράδια. Ποιος όμως θα υλοποιήσει το μέτρο;

Απαγορεύτηκε με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη η κυκλοφορία στις δασικές περιοχές τα βράδια. Ποιος όμως θα υλοποιήσει το μέτρο;

Δαπάνες

Όταν υπήρχε η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ ο Δήμος Ρόδου δαπανούσε γύρω στο €1.200.000 ευρώ εκ των οποίων οι €800.000 ήταν η μισθοδοσία του προσωπικού. Φέτος τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Ο Δήμος έχει ήδη λάβει €258.000 από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας τα οποία θα δαπανήσει για την ενίσχυση των εθελοντικών δομών, αγορά αναλώσιμων υλικών, υλικών πυροπροστασίας, καύσιμα και μίσθωση οχημάτων καθώς και δε δράσεις διαφήμισης στα ΜΜΕ. Αντιλαμβάνεται κανείς τη διαφορά στα μεγέθη και τι πρέπει να γίνει για να καλυφθεί το κενό αυτό.

Ανεξέλεγκτος σκουπιδότοπος στις Καλυθιές με δασική έκταση πολύ κοντά

Ανεξέλεγκτος σκουπιδότοπος στις Καλυθιές με δασική έκταση πολύ κοντά

Η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ

Ένα ερωτηματικό φυσικά είναι τι θα γίνει με την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ. Η μη λειτουργία της θα είναι μεγάλη απώλεια κυρίως γιατί υπήρξε μια συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση σχετικά με την πυρασφάλεια η οποία είναι δύσκολο να αναπληρωθεί. Και σε πρακτικό επίπεδο όμως πρέπει να δει κανείς τι θα γίνουν τα οχήματα και ο υπόλοιπος εξοπλισμός που είχε, μέχρι να λειτουργήσει, εάν φυσικά αυτό καταστεί δυνατό.

Το όχημα της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ στην Κοιλάδα Πεταλούδων - Ποιοι θα το οδηγούν όταν οι εργάτες σχολάνε στις 3 μμ

Το όχημα της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ στην Κοιλάδα Πεταλούδων – Ποιοι θα το οδηγούν όταν οι εργάτες σχολάνε στις 3 μμ

Η δικιά μας άποψη είναι ότι αυτό είναι σχεδόν αδύνατο με τις σημερινές συνθήκες. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να οργανωθεί το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες σε συνεργασία με τους εθελοντές αλλά και τις κρατικές και στρατιωτικές δομές ώστε να υπάρξει τόσο πρόληψη όσο και αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων και ειδικά των δασικών πυρκαγιών. Άλλωστε και η απόφαση του Δήμου για τη δημιουργία Εθελοντικής Οργάνωσης αυτή το σκεπτικό έχει. Βέβαια άλλο τι λέμε και άλλο τι πραγματικά κάνουμε.

Τα πυροφυλάκια της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ πρέπει να επανδρωθούν από τις τοπικές κοινωνίες εάν αυτή δεν λειτουργήσει τελικά

Τα πυροφυλάκια της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ πρέπει να επανδρωθούν από τις τοπικές κοινωνίες εάν αυτή δεν λειτουργήσει τελικά

Εθελοντές και Στρατός

Σύμφωνα με τον κ. Αργύρη τα πυροφυλάκια φέτος θα επανδρωθούν από τους εθελοντές και το στρατό ο οποίος αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα αφού το κονδύλι του για πυροπροστασία είναι μειωμένο κατά 38%. Κάποιες εθελοντικές ομάδες έχουν ήδη ενεργοποιηθεί, όπως στον Απόλλωνα αλλά και αλλού και φυσικά τους αξίζουν συγχαρητήρια καθώς και η ανάλογη βοήθεια και συνδρομή από όλους μας.
Ένα ακόμα ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα εναέρια μέσα. Θα υπάρξει συνδρομή από ελικόπτερο σε μόνιμη βάση ή λόγω περικοπών και άλλων προβλημάτων αυτό θα έρχεται εάν και όταν χρειαστεί με τις ανάλογες βέβαια καθυστερήσεις; (Σημ. Τη στιγμή αυτή το ελικόπτερο με το πλήρωμά του έχει εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο Μαριτσών) Είναι κάτι που πρέπει λογικά να απαντηθεί τώρα και όχι όταν ξεσπάσει κάποια μεγάλη πυρκαγιά.

Συμπέρασμα – Η αποκατάσταση κοστίζει

Έχει αποδειχθεί ότι η πρόληψη είναι το κυρίαρχο ζήτημα. Όταν η καταστροφή ξεσπάσει λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν. Έτσι το περιβάλλον καταστρέφεται πολλές φορές ανεπανόρθωτα, η χλωρίδα η πανίδα και γενικά η βιοποικιλότητα απειλούνται και ξοδεύονται πολλαπλάσια ποσά για την αποκατάσταση τους, εάν και εφόσον αυτή μπορεί να επιτευχθεί. Το βιώσαμε έντονα τα τελευταία χρόνια με τις μεγάλες πυρκαγιές όταν ξοδεύτηκαν δεκάδες εκατομμύρια όμως η φύση παραμένει τραυματισμένη και ανεξίτηλα σημαδεμένη. Ας μην αφήσουμε αυτό να ξανασυμβεί.

Advertisements

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s