ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ


Μια Ελπίδα Γεννιέται

Μια νέα Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) ιδρύθηκε στη Ρόδο με σκοπό την προώθηση του Εθελοντισμού για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό. Πρώτη δράση της εταιρείας είναι η ανακύκλωση χαρτιού σε μόνιμη και σταθερή βάση. Οι διαδικασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και ήδη αυτό το Σάββατο υπολογίζεται να αρχίσει η συλλογή χαρτιού στην αποθήκη της εταιρείας που βρίσκεται στην οδό Χρήστου Τσιγάντε στο χώρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου (πίσω από το πρατήριο της ΕΚΟ).

Ο καθαρισμός της αποθήκης της εταιρείας που έγινε από τους ίδιους τους εθελοντές την Κυριακή που μας πέρασε.

Σκοπός των 32 συμπολιτών μας που συνυπογράφουν το καταστατικό είναι να προχωρήσουν σε δράσεις που θα ωφελήσουν το περιβάλλον και τον πολιτισμό του νησιού αλλά θα έχουν και ιδιαίτερη αξία για την κοινωνία αφού τα όποια χρήματα συγκεντρώνει η εταιρεία θα διατίθενται για κοινωνικούς σκοπούς.

Η εταιρεία θα διοικείται από πενταμελή Συντονιστική Γραμματεία και ήδη έχει σχηματιστεί η προσωρινή Γραμματεία που αποτελείται από:
1. Αυγερινού-Παναγιώτου Παναγιώτης του Αυγερινού
2. Γρηγοριάδης Δημήτριος του Νικολάου
3. Διακοσταυριανού Αναστασία του Σταύρου
4. Κανελλάκης Μαρτινιανός του Γεωργίου
5. Παντελίδη Αργυρώ του Σταματίου

Το καταστατικό έχει ήδη κατατεθεί στο Πρωτοδικείο και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να σχηματιστεί και η πρώτη Συντονιστική Γραμματεία που θα έχει διετή θητεία. Το σχεδιασμό των δράσεων θα έχει πάντως η Γενική Συνέλευση που θα συνεδριάζει κάθε τρεις μήνες.

Η ανακύκλωση χαρτιού είναι κάτι που επιθυμούσαν διακαώς οι πολίτες της Ρόδου αλλά δυστυχώς όπως και τα άλλα είδη ανακύκλωσης είναι σε μη ικανοποιητικό σημείο. Αναμένεται λοιπόν με ενδιαφέρον να δούμε την ανταπόκριση του κόσμου στην προσπάθεια αυτή.

Διαβάστε ποια είναι τα ιδρυτικά μέλη, οι σκοποί της νέας εταιρείας και άλλα βασικά σημεία μέσα από το καταστατικό της.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ
ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ»

Στη Ρόδο σήμερα 18/05/ 2011 οι υπογράφοντες:
1. Αλεβίζος Κυριάκος του Αθανασίου
2. Αυγερινού – Παναγιώτου Παναγιώτης του Αυγερινού
3. Αχιολά Άννα του Μιχαήλ
4. Βουλγαρίδης Νικόλαος του Στυλιανού
5. Γρηγοριάδης Δημήτριος του Νικολάου
6. Δέτσης Νικόλαος του Γεωργίου
7. Διακοσταυριανού Αναστασία του Σταύρου
8. Θεοχαρίδη Βασιλική του Τριαντάφυλλου
9. Θωμάτος Κωνσταντίνος του Γεράσιμου
10. Κανελλάκης Μαρτινιανός του Γεωργίου
11. Κασσέρης Νικόλαος του Παναγιώτη
12. Κούκουλας Δημήτριος του Μόσχου
13. Κούκουλας Μόσχος του Δημητρίου
14. Κουλούμπρης Μιχαήλ του Νικολάου
15. Κουμπιάδης Ελευθέριος του Ιωάννη
16. Λουιζίδης Αλέξανδρος του Μιλτιάδη
17. Μανιώτη Μαρία του Ιωάννη
18. Μιχαήλ Μιχαήλ του Σταύρου
19. Νικολάου Ευαγόρας του Χαράλαμπου
20. Νικολιδάκης Ιωάννης του Εμμανουήλ
21. Νικόπουλος Αθανάσιος του Ηλία
22. Μπαρτατίλας Νικόλαος του Δημητρίου
23. Παντελίδη Αργυρώ του Σταματίου
24. Παπαγεωργίου Εμμανουήλ του Μιλτιάδη
25. Παπαϊωάννου Γεώργιος του Ησαΐα
26. Παρασός Δημήτριος του Παράσχου
27. Σπυροπούλου Ελένη-Λίντα του Αγαπητού
28. Σταυλάς Ιωάννης του Ρούσσου
29. Τσακίρη Καθολική του Στέργου
30. Φαρμακίδης Νικόλαος του Βασιλείου
31. Χατζηγιακουμής Δημήτριος του Ιωάννη
32. Χατζηιωάννου Αντώνιος του Σταύρου

συμφώνησαν και αποδέχθηκαν αμοιβαίως την ίδρυση αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας, κατά τα άρθρα 741-784 του Αστικού Κώδικα, η οποία θα δημοσιευθεί νομίμως, και υπό τους παρακάτω όρους και συμφωνίες. Οι παραπάνω αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη της εταιρίας και αυτοί μαζί με όσα νέα μέλη εγγράφονται θα αναφέρονται στο παρών καταστατικό ως εταίροι ή μέλη. Οι υπογραφές των ιδρυτικών μελών τίθενται στο παράρτημα του Καταστατικού αυτού, που αποτελεί και αναπόσπαστο μέρος του, μαζί με το όνομα ολογράφως, τη διεύθυνση και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του καθενός.

ΑΡΘΡΟ 1. ΕΠΩΝΥΜΙΑ – ΕΔΡΑ – ΣΗΜΑ

Η επωνυμία της εταιρίας θα είναι «ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ» και έδρα της η Δημοτική Κοινότητα Ρόδου του Δήμου Ρόδου, στην οδό Χρήστου Τσιγάντε 3 Εσωτ. Αρίθμ. 9 . Το λογότυπο της εταιρίας θα είναι αυτό που απεικονίζεται πρώτο παρακάτω ενώ κάτω από το λογότυπο θα υπάρχει το όνομα της εταιρίας στα ελληνικά και στα Αγγλικά. Η εταιρία θα μπορεί να χρησιμοποιεί παράλληλα το διακριτικό τίτλο « Rhodes Volunteers» και το δεύτερο λογότυπο ειδικά για τις σχέσεις της με την αλλοδαπή ή όπου αλλού χρειαστεί.


ΑΡΘΡΟ 2. ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Η διάρκεια της εταιρίας είναι αορίστου χρόνου.

ΑΡΘΡΟ 3. ΣΚΟΠΟΣ

Βασικός σκοπός της εταιρίας είναι η προώθηση του εθελοντισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος* και του πολιτισμού της Ρόδου μέσα σε ένα πλαίσιο αειφόρου ανάπτυξης.

Ειδικότεροι σκοποί είναι:

I. Η εθελοντική δράση σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στους ευαίσθητους τομείς του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και της κοινωνικής συνδρομής.

II. Η οργάνωση και υποστήριξη προγραμμάτων μείωσης, αξιοποίησης και ανακύκλωσης διαφόρων μορφών αποβλήτων καθώς και η προώθηση της ιδέας της ανακύκλωσης σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού με προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

III. Η ανάπτυξη και διάδοση της εθελοντικής, οικολογικής και πολιτιστικής γνώσης και συνείδησης με όλα τα κατάλληλα μέσα και η ανάπτυξη και υποστήριξη αναλόγων δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

IV. Η κατάθεση προτάσεων και η συνδρομή άλλων φορέων για δράσεις που έχουν σχέση με τη βιώσιμη διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων

V. Η έκδοση, δημιουργία και διακίνηση έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού με σκοπό τη διάδοση του εθελοντισμού, της αειφορίας και του πολιτισμού.

VI. Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

VII. Η ανάληψη πρωτοβουλιών και η ενθάρρυνση ενεργειών και δραστηριοτήτων που θα υλοποιούν γενικούς ή ειδικούς οικολογικούς στόχους, όπως: η προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, η ορθολογική κατανομή και διαχείριση των φυσικών πόρων, η διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών, η διαχείριση προστατευομένων περιοχών, η εισήγηση στις αρμόδιες αρχές θεμάτων προστασίας της φύσης και η ανάληψη σχετικών δράσεων και πρωτοβουλιών, η εναλλακτική ανάπτυξη, οι ήπιες τεχνολογίες, η αντίθεση στην χρήση πυρηνικής ενέργειας και στην ανάπτυξη των εξοπλισμών, η διεύρυνση και ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου προστασίας του περιβάλλοντος.
*με τον όρο περιβάλλον εννοούμε το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον

ΑΡΘΡΟ 4. ΜΕΣΑ

Για την εξυπηρέτηση και προώθηση των σκοπών της, η εταιρία μπορεί:
α. Να συστήνει τα κατάλληλα όργανα, όπως επιτροπές, ομάδες εργασίας, κλπ.
β. Να οργανώνει οποιουδήποτε είδους εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις τοπικές, πανελλήνιες ή διεθνείς.
γ. Να συνεργάζεται με άλλες οργανώσεις και φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και να διοργανώνει εκπαιδευτικά ή επιμορφωτικά σεμινάρια, προγράμματα και δράσεις.
δ. Να εκπονεί μελέτες και έρευνες ή να αναθέτει την εκπόνησή τους.
ε. Να πραγματοποιεί εκδόσεις και κινηματογραφικές – τηλεοπτικές – ραδιοφωνικές παραγωγές.
στ. Να χρησιμοποιεί κάθε άλλο νόμιμο μέσο για την προώθηση των σκοπών της.

Η Γενική Συνέλευση που εγκρίνει τα οικονομικά μεγέθη και συγκαλείται κάθε χρόνο αποφασίζει για τη διάθεση των κερδών σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο και αποφασίζει για τη δημιουργία ενός η περισσοτέρων αποθεματικών καθώς και το ύψος αυτού ή αυτών. Με απόφαση της ίδιας συνέλευσης η εταιρεία μπορεί να διαθέτει μέρος των κερδών της σε φιλανθρωπικούς ή κοινωφελείς σκοπούς.

ΑΡΘΡΟ 7. ΜΕΛΗ

8.1 Τακτικά Μέλη
Η εταιρεία για την επίτευξη και προώθηση των σκοπών της, εκτός των ιδρυτικών μελών, θα εγγράφει τακτικά μέλη, με την ρητή προϋπόθεση ότι αποδέχονται το καταστατικό της εταιρίας. Οι εταίροι απαγορεύεται να μεταβιβάσουν την εταιρική τους ιδιότητα καθώς και τα εκ της εταιρίας δικαιώματά τους. Η εταιρική ιδιότητα δεν επιδέχεται αντιπροσώπευση. Οι εταίροι και αποχωρούν από την εταιρία με απλή γραπτή δήλωσή τους.

Διαγραφή μέλους είναι δυνατή μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που λαμβάνεται με αυξημένη πλειοψηφία 2/3 των παρόντων εταίρων και για τους εξής λόγους:

1. Αντικαταστατική συμπεριφορά ή συστηματική παραβίαση του Καταστατικού ή/και του Εσωτερικού Κανονισμού της εταιρίας.

2. Παρακώλυση ή βλάβη του έργου και της λειτουργίας της εταιρίας.

3. Αδικαιολόγητη απουσία από τις τακτικές και έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις της εταιρείας για περισσότερες από τρεις (3) συνεχόμενες φορές και τις λοιπές επίσημες δραστηριότητες της εταιρίας για περισσότερο από ένα (1) χρόνο.

Οι εταίροι της εταιρείας δεν μπορεί να έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας με αυτήν εκτός εάν αποφασίσει διαφορετικά γενική συνέλευση, τακτική ή ειδική.

7.2 Επίτιμα Μέλη
Επίτιμα μέλη μπορούν να γίνουν πρόσωπα που δεν είναι τακτικά μέλη αλλά τυγχάνουν ειδικής αναγνώρισης για την εξαιρετική συμβολή τους στους τομείς του εθελοντισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος και του πολιτισμού.

7.3 Αρωγά Μέλη
Αρωγά μέλη της ανακηρύσσονται πρόσωπα που έχουν βοηθήσει ή συνεχίζουν να βοηθούν στην εκπλήρωση των σκοπών της εταιρίας με υλικοτεχνική, χρηματική ή άλλου είδους προσφορά.

7.4 Εγγραφή και ανακήρυξη εταίρων
Για την εγγραφή τακτικού μέλους απαιτείται η υποβολή αίτησης του ενδιαφερομένου στη συντονιστική γραμματεία της εταιρείας, η οποία την αποδέχεται εφόσον κατά την κρίση της συντρέχουν οι ως άνω αναγκαίες προϋποθέσεις. Η εγγραφή νέου μέλους επικυρώνεται οριστικά από την πρώτη Γενική Συνέλευση, τακτική ή ειδική, μετά την υποβολή της αίτησης του νέου μέλους το οποίο μέχρι τότε θεωρείται δόκιμο και επέρχεται η αναγκαία μεταβολή στο καταστατικό στο Πρωτοδικείο Ρόδου. Η εταιρεία τηρεί βιβλίο μελών με όλες τις κατηγορίες μελών.

Τα επίτιμα και αρωγά μέλη ανακηρύσσονται ως τέτοια με απόφαση τακτικής ή έκτακτης συνέλευσης μετά από πρόταση της συντονιστικής γραμματείας.

ΑΡΘΡΟ 8. ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
8.1 Γενική Συνέλευση

Η Γενική Συνέλευση είναι το κυρίαρχο όργανο της εταιρίας και σ’ αυτή συμμετέχουν τα τακτικά μέλη. Η Γενική Συνέλευση έχει αποκλειστική αρμοδιότητα για:

1. Την τροποποίηση του καταστατικού
2. Την εκλογή Συντονιστικής Γραμματείας
3. Την έγκριση των οικονομικών στοιχείων
4. Τη διάθεση των κερδών
5. Τη δημιουργία αποθεματικών
6. Την ανάθεση σύνταξης και επικύρωσης κανονισμών

και σχετική αρμοδιότητα για όλα τα άλλα θέματα, ακόμη και γι’ αυτά που έχουν ανατεθεί σε άλλο όργανο της εταιρίας. Σε περίπτωση σύγκρουσης αποφάσεων επικρατεί η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

Η Γενική Συνέλευση συγκαλείται τακτικά μια φορά κάθε χρόνο. Έκτακτη Συνέλευση μπορεί να συγκαλείται οποτεδήποτε από την Συντονιστική Γραμματεία ή μετά από αίτημα του 20% των ταμειακά τακτοποιημένων μελών. Κάθε δύο χρόνια εκλέγει τα πέντε μέλη της συντονιστικής γραμματείας ενώ κάθε χρόνο πραγματοποιείται απολογισμός δράσεων και οικονομικός απολογισμός από τη Σ.Γ που ακολουθείται από τις αποφάσεις για διάθεση κερδών και δημιουργία αποθεματικού. Με ευθύνη της ΣΓ κάθε τρείς μήνες συγκαλείται Ειδική Γενική Συνέλευση η οποία σχεδιάζει τις δράσεις της εταιρίας για το προσεχές διάστημα. Την εκτέλεση των δράσεων αυτών αναθέτει στην Συντονιστική Γραμματεία ή και σε άλλα εταίροι της εταιρείας.

Η ημερομηνία σύγκλησης και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης, γνωστοποιούνται στους συμμετέχοντες με ανακοίνωση που αναρτάται στα γραφεία της εταιρίας και ανακοινώνεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του νησιού της Ρόδου, και οπωσδήποτε σε μια ημερήσια εφημερίδα του νησιού τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν. Η σχετική ανακοίνωση μπορεί να δημοσιοποιείται επικουρικά και στο διαδίκτυο χωρίς να αναιρούνται οι υπόλοιποι τρόποι δημοσιότητας.

Οι εταίροι παρίστανται μόνον αυτοπροσώπως. Η Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία εφόσον παρίσταται το 50% συν ένας των μελών. Εάν δεν υπάρξει απαρτία η Γενική Συνέλευση επαναλαμβάνεται σε μία εβδομάδα και υπάρχει απαρτία ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρόντων. Και στις δύο περιπτώσεις λαμβάνει αποφάσεις με πλειοψηφία τουλάχιστον 50% συν 1 των παρόντων εκτός των περιπτώσεων εκείνων που προβλέπεται διαφορετικά σε αυτό το καταστατικό. Οι αποφάσεις λαμβάνονται μετά από φανερή ψηφοφορία, εκτός εάν προβλέπεται αλλιώς στο καταστατικό ή εάν η Γενική Συνέλευση αποφασίσει ή ίδια να γίνει μυστική ψηφοφορία για συγκεκριμένο θέμα.

Στις Γενικές Συνελεύσεις, ειδικές ή τακτικές, καλούνται και τα επίτιμα και αρωγά μέλη τα οποία έχουν δικαίωμα λόγου αλλά όχι ψήφου.

Τροποποίηση του καταστατικού της εταιρίας γίνεται με απόφαση γενικής συνέλευσης, στην οποία θα υπάρχει ειδική απαρτία των 2/3 των εταίρων και η απόφαση τροποποίησης θα ληφθεί με πλειοψηφία του 75% (3/4) των παρισταμένων. Εάν δεν υπάρχει απαρτία στην πρώτη συνέλευση, αυτή επαναλαμβάνεται στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα μία εβδομάδα αργότερα (7 ημερολογιακές ημέρες). Η απαρτία στην περίπτωση αυτή επιτυγχάνεται με το ½ των εταίρων. Σε περίπτωση που και πάλι δεν υπάρχει απαρτία, η συνέλευση επαναλαμβάνεται μία βδομάδα μετά στον ίδιο χώρο και ώρα. Η απαρτία επιτυγχάνεται με το 1/3 των εταίρων.

8.2 Συντονιστική Γραμματεία

Η εκπροσώπηση, η διαχείριση και ο συντονισμός των δραστηριοτήτων της εταιρείας ασκούνται από την Συντονιστική Γραμματεία. Η Συντονιστική Γραμματεία είναι πενταμελής και αποτελείται από πέντε εταίρους που εκλέγονται κάθε δύο χρόνια από την τακτική Γενική Συνέλευση μεταξύ των τακτικών μελών της εταιρείας με δύο αναπληρωτές τους.

Η εκλογή των πέντε εταίρων της Συντονιστικής Γραμματείας γίνεται με μυστική ψηφοφορία από ενιαίο ψηφοδέλτιο στο οποίο δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν όλα τα τακτικά μέλη. Στο ενιαίο ψηφοδέλτιο παραθέτονται τα ονόματα όλων των υποψηφίων και κάθε μέλος ψηφίζει 1 έως 5 υποψηφίους θέτοντας σταυρό δίπλα από το ονοματεπώνυμό του. Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση.

Η διάρκεια της θητείας της Συντονιστικής Γραμματείας είναι διετής αλλά τα μέλη της Σ.Γ είναι οποτεδήποτε ανακλητά με απόφαση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης η οποία αποφασίζει και την αναπλήρωσή τους.

Τα μέλη της Συντονιστικής Γραμματείας δεν εισπράττουν αμοιβή ή αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στο όργανο και τις συνεδριάσεις του παρά μόνο δικαιούνται να εισπράττουν χρήματα που έχουν δαπανήσει με παραστατικά που εκδόθηκαν στο όνομα της εταιρείας στο πλαίσιο εκτέλεσης εντολής που τους έχει νόμιμα ανατεθεί.

Η Σ.Γ μόλις εκλεγεί συνέρχεται και συγκροτείται σε σώμα εκλέγοντας Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γραμματέα, Ταμία, και ένα απλό μέλος.

• Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Γραμματείας:
α) προΐσταται των συνεδριάσεών της,
β) εκδίδει και επικυρώνει μαζί με Γραμματέα αντίγραφα και αποσπάσματα από τα πρωτότυπα βιβλία και αρχεία της εταιρείας καθώς και οποιαδήποτε βεβαίωση,
γ) εκπροσωπεί την εταιρεία ενώπιον οποιουδήποτε τρίτου, ενώπιον των Δικαστικών και Κρατικών Αρχών, της Δημόσιας Διοίκησης των Τραπεζών και των Ιδιωτικών Επιχειρήσεων.
δ) υπογράφει μαζί με τον ταμία τις πάσης φύσεως συμβάσεις της εταιρείας με οποιονδήποτε τρίτο, δεσμεύοντες την εταιρεία με την υπογραφή τους κάτω από την εταιρική επωνυμία, εκδίδουν, αποδέχονται, οπισθογραφούν συναλλαγματικές,, γραμμάτια και τραπεζικές επιταγές, πάντοτε κάτω από την εταιρική επωνυμία,
ε) έχει και κάθε άλλη αρμοδιότητα που απονέμεται σε αυτόν με διατάξεις αυτού του καταστατικού ή και με αποφάσεις του της Σ.Γ.

• Ο αντιπρόεδρος
α) αναπληρώνει τον πρόεδρο όταν απουσιάζει ή κωλύεται, σε όλες τις αρμοδιότητές του, το δε αντιπρόεδρο, αναπληρώνει το οριζόμενο κάθε φορά από τη Σ.Γ μέλος.

• Ο γραμματέας
α) τηρεί τα βιβλία πρακτικών της Σ.Γ και των Γενικών Συνελεύσεων της εταιρείας,
β) τηρεί το αρχείο
γ) διεξάγει την αλληλογραφία της εταιρείας
δ) συνυπογράφει με τον πρόεδρο τα αναφερόμενα στο (β) των αρμοδιοτήτων του προέδρου

• Ο ταμίας
α) διενεργεί την οικονομική διαχείριση της εταιρείας,
β) εισηγείται τον προϋπολογισμό, ισολογισμό και κάθε οικονομικό απολογισμό
γ) φροντίζει για τη σωστή και νόμιμη τήρηση των βιβλίων της εταιρείας
δ) διεκπεραιώνει κάθε πρόβλημα οικονομικής φύσης.
ε) συνυπογράφει με τον πρόεδρο τα αναφερόμενα στο (δ) των αρμοδιοτήτων του προέδρου
Τον ταμία απουσιάζοντα ή κωλυόμενο αναπληρώνει ο οριζόμενος εκάστοτε από τη Σ.Γ της εταιρείας αναπληρωτής του.

Η Σ.Γ μπορεί με απόφασή της να αναθέτει πρόσθετες αρμοδιότητες σε ένα ή περισσότερα μέλη του πέραν αυτών που αναφέρονται παραπάνω. Οι αρμοδιότητες αυτές μπορούν να διαρκούν για όλη τη διάρκεια της θητείας της Γραμματείας ή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και/ή για συγκεκριμένο σκοπό. Σε κάθε περίπτωση η κάθε εξουσιοδότηση μπορεί να αναιρείται με νέα απόφαση της Συντονιστικής Γραμματείας.

Η Σ.Γ συνεδριάζει στην έδρα της εταιρείας όποτε το απαιτούν οι ανάγκες της εταιρείας, συγκαλούμενη από τον πρόεδρό της ή το νόμιμο αναπληρωτή του ή με αίτηση δύο (2) μελών του Σ.Γ. Στην περίπτωση αυτή ο πρόεδρος συγκαλεί τη ΣΓ μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την παράδοση της σχετικής αίτησης, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει και τα θέματα που θα συζητηθούν.

Η Σ.Γ βρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει έγκυρα, όταν παρίστανται τα τρία τουλάχιστον από τα πέντε μέλη της.

Οι αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου πιστοποιούνται με πρακτικά, που γράφονται στο τηρούμενο βιβλίο πρακτικών και υπογράφονται από τον πρόεδρο και τους συμβούλους που παραβρέθηκαν αυτοπρόσωπα στη συνεδρίαση.

Άρθρο 9 Εσωτερικοί Κανονισμοί

Η εταιρεία μπορεί να συντάσσει κανονισμούς που να βοηθούν τη λειτουργία της ή να εξειδικεύουν τις προβλέψεις του καταστατικού αυτού. Τέτοιοι κανονισμοί μπορεί να είναι οικονομικής διαχείρισης, υπηρεσιών, προσωπικού και άλλοι. Την απόφαση για τη σύνταξη Εσωτερικού Κανονισμού παίρνει η Γενική Συνέλευση, τακτική ή ειδική, η οποία και ορίζει το περιεχόμενο του και το χρόνο κατάθεσης του. Την ευθύνη της σύνταξης έχει η Σ.Γ η οποία καταθέτει τον κανονισμό στη Γενική Συνέλευση η οποία και τον επικυρώνει, αφού τον συζητήσει και ενδεχομένως τροποποιήσει.

About oikologicarodiaka

We deal mainly with environmental issues and anything that might concern sustainable development. You can contact us at oikologica.rodiaka@gmail.com
This entry was posted in Ανακύκλωση and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε